Svenska kyrkan i Borlänge stöttar utsatta: “Ynnest att få hjälpa till”
– Många kan ha det särskilt svårt eller känna sig mer ensamma kring den här helgen, säger Tina Gregori, diakon.
Tina Gregori, diakon, och Åsa Lindgren, församlingsassistent.
Julen symboliserar inte alltid värme och gemenskap, den kan vara både känslomässigt och ekonomiskt svår. Det gör att det finns ett stort behov av kyrkans diakonala omsorg, ett socialt arbete som framförallt handlar om att finnas där som medmänniska.
Svenska kyrkan i Borlänges “Hjälp oss hjälpa” är ett samarbete med Orienta och Ria-stugan där matvaror som annars skulle bli svinn skänks. Varorna delas sedan ut i matkassar till behövande varje tisdag på Jakobsgården. Tisdagen innan julafton är kassarna lite extra fina och de som står i kön kommer att bjudas på glögg och pepparkakor.
– Det kan hända vem som helst, ibland går ekonomin inte ihop i slutet av månaden och då tänker jag att vi måste kunna hjälpa varandra, säger Åsa Lindgren, församlingsassistent.
Stämningen när matkassarna delas ut är alltid glad. Det skrattas och pratas mycket. Men Åsa Lindgren vet att det kan kännas jobbigt för dem som kommer dit för första gången, något som volontärerna som hjälper till med arbetet ofta känner av.
– Volontärerna är helt fantastiska på att möta människor. En del av dem har själv stått där i kön någon gång och vet hur det känns. Då är det fint att få höra dem säga till någon i kön att de också tyckte att det var jobbigt första gången, säger hon.
En annan sak som Åsa Lindgren har uppmärksammat är att utdelningen av matkassar har blivit en mötesplats för vissa. Ett sammanhang att träffa nya människor och prata lite.
– Det är egentligen inte så lätt att som vuxen träffa nya vänner men här i kön har människor funnit varandra, säger hon.
Det diakonala arbetet i kyrkan handlar mycket om att lyssna och finnas där. Diakonen Tina Gregori håller bland annat enskilda samtal, stödgrupper och samarbetar med andra aktörer i samhället. Inför den 23 december planerar hon sinnesrogudstjänsten i Stora Tuna kyrka som är en gudstjänst utformad i samband med 12-stegsrörelsen.
– Det är en gudstjänst med mycket sång, glädje, musik, tankar och allvar. Den är verkligen till för alla, säger hon.
Tina Gregori finns även på Samtalsakuten i centrum två dagar i veckan. Där arbetar två diakoner, en präst och en socionom med att möta människor som är i behov av samtalsstöd.
– Det handlar mycket om relationsproblem, sorg, trauman och existentiella frågor. Det är många som blir hänvisade till oss från exempelvis vårdcentraler medan andra hittar till oss själva på olika sätt, säger hon.
Yrket som diakon är meningsfullt och omväxlande tycker Tina Gregori. Hon tycker bland annat att det är fint att se vad samtalen gör med människor.
– Det är faktiskt fantastiskt vad det gör bra med många. Det är en ynnest att få hjälpa till och se hur de utvecklas, säger hon.