Per är kyrkoherde i Borlänge: ”2000 år senare ger påskens budskap fortfarande hopp i orostider”
Per är kyrkoherde i Borlänge: "2000 år senare ger påskens budskap fortfarande hopp i orostider"
Den här våren är kanske påskens budskap viktigare än på länge. I Corona-orons tid behöver vi påminnas om att livet inte är nyanslöst svart och vitt. Berättelsen om Kristi död och uppståndelse kan hjälpa till att påminna om att det även i mörka tider finns ett ljus kvar som ger löfte om att bättre tider väntar.
– Påskens mönster med alla de olika känslor det innehåller är allt det som en människas liv innehåller koncentrerat till bara några dagar. Där finns glädje, fest, förväntan, förundran, svek, våld, ond bråd död följt av ny förväntan och förundran samt en omstart som är början på något nytt, säger Per Henriksson Lerström.
Vi har ett uppdrag att hjälpa varandra. Att vara ett ljus för någon annan
Han vet vad han talar om. När han blev präst hade han en lång karriär som socionom vid socialtjänsten och kriminalvården bakom sig. Han förklarar att vi alla har ett uppdrag att vara små ljus som lyser upp i mörkret.
– Det är den uppgift prästen skickar med församlingen efter en gudstjänst. Vi har ett uppdrag att hjälpa varandra. Att vara ett ljus för någon annan, säger han.
Per Henriksson Lerström tror att gudstjänsterna under påskveckan är extra lätta att ta till sig även för den som inte har så stor erfarenhet av att gå i kyrkan, just tack vare det tydliga och ständigt aktuella budskapet.
– Påsken är något av ett koncentrat av hela kyrkoåret. Det är den tiden på året då vi tar upp de stora frågorna, de stora perspektiven och de tvära kasten, säger han.
Exakt i vilken form påsken kommer att firas i Svenska kyrkan i Borlänge den här speciella våren beror på vilka restriktioner som gäller från myndigheterna just då. Men oavsett om församlingen kommer till kyrkan rent fysiskt eller deltar via internetsändning är Per Henriksson Lerströms råd till den som vill ta del av högtiden på det mest effektfulla sättet att följa berättelsen ända från Palmsöndagens inledning till Påskdagens crescendo.
– Det är så tydligt hur det blir mörkare och mörkare ju längre veckan går. På skärtorsdagen bärs alla ljusen ut ur kyrkan ett efter ett som en övergång till den mörka och kompromisslösa stämning som råder i kyrkan på långfredagen. Och sedan på påskdagen följer den stora glädjen när livet återvänder. Allt blir så väldigt tydligt när vi får med alla de här delarna, säger han.
Per Henriksson Lerström tror att vi alla behöver tänka mer på att livet varken enbart kan vara fest eller att det bara är mörkt, utan att vi måste kunna bära alla de olika själsliga tillstånden.
– Det tror jag även att den som inte är troende kan känna igen sig i. Här kan kyrkan kan vara ett kraftcentrum som får oss att orka bära alla de här känslorna, säger han.