Påsken kommer med hopp – symbolerna är lika viktiga idag
Påskens dramaturgi är ständigt aktuell. Den rymmer allt och är ett koncentrat av livets alla mänskliga tillstånd, menar Per. Fotograf: Linda Axelsson
För många människor är påsken starkt förknippad med vårens intåg, med tulpaner och liljor, ett efterlängtat ljus, och kanske också lite mer ledighet och möjlighet att umgås med nära och kära.
Påsken är också fylld av symboler som de flesta kan relatera till, oavsett om man är kristen eller inte. Påskriset som man pyntar med färggranna fjädrar till exempel.
– Påskriset har blivit en motsvarighet till julens julgran och går tillbaka till 1600-talet, då man på långfredagen piskade varandra med ris. Det är en symbolisk påminnelse om Jesu lidande, berättar Per Henriksson Lerström, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Borlänge.
Ingen påsk utan ägg, såväl kokta som stekta eller fyllda med godis. Ägget i sig är en symbol för liv, och grunden till själva påskfirandet är just Jesu uppståndelse från döden.
Vill du veta mer om Påskens symboler? Här har Svenska kyrkan i Borlänge samlat info.
Men det är inte enbart av symboliska skäl vi äter ägg, utan även av praktiska anledningar. Tidigare åt man inte ägg under fastan. När fastan sedan var slut hade våren anlänt, en tid på året när hönorna börjat värpa och det fanns gott om ägg.
En av de mest centrala symbolerna inom kristendomen är korset, en symbol för korsfästelsen.
– I Stora Tuna kyrka finns ett av norra Europas största triumfkrucifix, ett kors med Jesus i naturlig storlek. Man tror att krucifixet härstammar från 1400-talet och byggdes av bildhuggare från trakten, förklarar Per.
För kyrkan är påsken en viktig grundbult. Det är en hoppets högtid som gestaltar de grundläggande existentiella frågorna och handlar om att livet segrar över döden.
Per Henriksson Lerström menar att påskens budskap är tidlösa.
– Påskens dramaturgi är ständigt aktuell. Den rymmer allt och är ett koncentrat av livets alla mänskliga tillstånd. Frestelse, förräderi, glädje, förväntan och ond bråd död. Alla ingredienser från våra liv finns där. Inte minst hur människor kommer samman för att hantera svåra situationer. Livet går vidare. Påsken kommer med hopp, det är viktigt att poängtera det, säger han.
Ovissheten är central, och därför går påskens dramaturgi också hand i hand med det som sker just nu i vårt samhälle, mitt i en svår pandemi. Den är också just nu högst kännbart inom pastoratet.
– Påsk blir det, det kan vi vara säkra på. Vi inom Svenska kyrkan i Borlänge finns, men på ett omställt sätt, främst digitalt och via sociala medier. Men Påsken ställs inte in.
– Påsken kommer som ett härligt avbrott under våren och då allt också blir ljusare, på många plan. Den här påsken är speciell eftersom vi för andra året i rad är mitt i ett drama, som vi inte vet hur det ska sluta. Men livet ska segra trots allt, det är vår tro och hoppet får inte överge oss även om det just nu känns svårt och tungt, avslutar Per.
Här kan du se vad som händer i Svenska kyrkan i Borlänge.
Samtalsakuten
Tid för samtal bokas via telefon 0243-126 06
Jourhavande präst
Ring 112 och be om att få bli kopplad till Jourhavande präst. Varje dag mellan 21.00-06.00
Nätvandrar chatten:
För dig mellan ungefär 12 och 25 år.
Här får du chatta om precis vad du behöver och vill.
De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.