Konfirmationen blev överraskande positiv: ”Jag blev förvånad över hur mycket roligare det var”

Djupa samtal om både det ljusa och mörka i livet, roliga aktiviteter, lekfullhet och en trygg gemenskap där alla får vara med. Att konfirmera sig är en upplevelse som kan ge både minnen och vänner för livet.

Klara Sundstedt, konfirmationsassistent

Konfirmation idag skiljer sig mycket från hur tidigare generationer ofta minns den. Innehållet är en spegling av livet självt utifrån det kristna budskapet och Jesu liv och lära. Ungdomarnas egna livssituation och erfarenheter påverkar de olika delarna i konfirmandundervisningens innehåll, och mycket fokus läggs på att den enskilde får prova sina tankar och värderingar tillsammans med andra.

16-åringarna Klara Sundstedt och Love Larsson, som konfirmerade sig förra året och i år har varit assistenter för ett nytt gäng konfirmander, menar att många har en bild av konfirmationen som inte stämmer överens med verkligheten.

– Den vanligaste missuppfattningen, som nog lever kvar från när våra föräldrar var unga, är att allt fokuserar på kristendomen och att lära sig Bibeln utantill. Det är lätt att bli avskräckt av tanken på att sitta och plugga på sommaren, men i själva verket är det inte alls så det fungerar. Konfirmationen är snarare ett sätt att maximera sommarlovet och få göra saker tillsammans med andra i samma ålder, säger Klara.

Klara Sundstedt konfirmerade sig förra året och har i år varit konfirmationsassistent.

Love blev själv positivt överraskad under sin egen konfirmation, berättar han.

– Jag blev förvånad över hur mycket roligare det var än vad jag hade förväntat mig. Visst gick vi igenom teman och budskap ur Bibeln, men istället för att bara sitta och läsa om det fick vi göra praktiska övningar som att måla, spela teater och baka muffins. Dessutom lekte vi lekar, gjorde utflykter och åkte på förläger där man fick tid att lära känna och umgås med alla i gruppen.

Klara konstaterar att konfirmationen också ger möjlighet till diskussioner om lite djupare ämnen som kan vara svåra att prata om i andra sammanhang.

– Det kan handla om allt mellan himmel och jord; från familjerelationer, sexuell läggning och könsidentiteter till hur man är en bra kompis och hur man tänker kring döden. Samtalen ger en chans att verkligen prata med varandra i en tillåtande miljö och höra andra perspektiv än ens eget, både från ledare, präster och kompisar, vilket är väldigt utvecklande.

”Konfirmationen har gett mig en trygg plats där jag kan vara mig själv”, säger Klara.

Sammanhållningen som byggs upp under konfirmationstiden är en annan aspekt som gör upplevelsen så speciell, menar Love.

– Atmosfären är väldigt schysst, alla får vara delaktiga i det som händer och man hjälper varandra att komma in i gruppen så att ingen blir lämnad utanför.

Klara flikar in:

– Mot slutet av den sista veckan blir man som en liten familj. Man upplever många härliga grejer tillsammans och själv hittade jag några av mina bästa vänner i den gemenskapen. Konfirmationen har gett mig en trygg plats där jag kan vara mig själv, och det tror jag är något som många ungdomar behöver.

Läs mer om konfirmation och Svenska kyrkan i Borlänge här.