Dop och vigslar i pandemitider – Nya tider kräver nya lösningar ”Det är jättekul att prova saker vi inte tänkt på tidigare”

Streaming, livesändning och olika typer av fiffiga digitala lösningar. Svenska Kyrkan i Borlänge har ställt om för att kunna bedriva sin viktiga verksamhet trots att det pågår en pandemi.
– Det är både spännande och roligt att hitta nya arbetssätt och bli mer digital. Vi har inte slutat döpa och viga, bara ställt om, säger Antje Bernhardt, präst.

Dop och vigslar i pandemitider - Nya tider kräver nya lösningar ”Det är jättekul att prova saker vi inte tänkt på tidigare"

Coronapandemin har förändrat livet för de allra flesta av oss. Vid Svenska Kyrkan i Borlänge har man ställt om stora delar av sin verksamhet, till exempel har livesändning och streaming blivit populära alternativ när det gäller dop och vigslar.

– Det uppstod snabbt ett stort behov av att hitta lösningar och det har varit både roligt och spännande att möta den efterfrågan. Personligen tycker jag det är väldigt roligt med de digitala lösningarna, säger Antje Bernhardt och fortsätter:

– Det kan vara ett behov som finns oavsett pandemin, till exempel om gästerna faktiskt inte har möjlighet att delta. Jag har haft flera dop som blivit riktigt fina och stämningsfulla. Man behöver inte missa något fastän man inte är på plats fysiskt.

Hon tycker att de digitala lösningarna borde stå kvar som komplement.
– Det är kul om vi kan landa i den digitala tidsåldern, säger hon.

Nyfiken på att få mer information kring Bröllop och Dop i Stora Tuna Pastorat? Här finns all information du behöver.

Generellt är det färre människor som vill gifta sig nu, särskilt med tanke på de restriktioner i antalet besökare som just nu gäller, samt svårigheterna att hitta en festlokal. Men för dem som ändå vill genomföra vigsel eller dop går det utmärkt.

– Man ska kunna känna sig trygg. Vi har vidtagit säkerhetsåtgärder i Stora Tuna kyrka där vi har en stor sakristia med gott om utrymme. Vid dop tar vi upp coronaproblematiken redan i samtalen. Vi frågar föräldrarna om de själva vill hålla barnet, och vi pratar om hur nära varandra vi ska stå. Vi spritar också våra händer medan de ser på.

Liknande procedurer görs vid vigslar.

– Våra vaktmästare spritar också bänkarna och saker som människor tagit i.

Antje tar också tempen på sig själv varje morgon för att säkerställa att hon inte har feber.

Hon märker att dopsamalen blivit annorlunda sedan pandemin drabbade vårt samhälle.

– Behoven av någon slags andlighet har ökat. Föräldrarna funderar mer på meningen om livet och de egna livsvalen. Jag träffade en pappa som berättade att han tidigare la mycket energi på sitt jobb. Nu ville han ändra på det och ägna sig mer åt familjen.

– Tidigare kändes det ibland som om det efterfrågades en tjänst bara, nu vill familjerna etablera en relation, säger Antje Bernhardt.

Vill du veta mer om vad som händer i Stora Tuna Pastorat? Här kan du se veckans program och mycket mer.