Allhelgona närmar sig – en tid då ljusen lyser upp höstmörkret och påminner oss om en kärlek som aldrig slocknar

Allhelgona är en tid för saknad, eftertanke och gemenskap. En högtid som präglas av både ljus och mörker. Helgen då gravarna smyckas extra och gravljusen lyser upp den mörka hösten. Ljus som tänds av saknad och som påminner oss om en kärlek som sträcker sig förbi döden och för oss efterlevande tillsammans. Livet och döden vävs samman och vi får tillfälle för sorg, minnen och gemenskap. 


– Det är viktigt att bejaka alla aspekter av livet, även döden, säger Per Henriksson Lerström, kyrkoherde.

Lill Lingström tillsammans med sina barnbarn tänder ljus för en saknad make/morfar.

Få mer information om allt som sker i Svenska kyrkan i Borlänge under allhelgona här

Allhelgona är en högtid som blir allt mer relevant. Per vittnar om att fler och fler söker sig till kyrkor och kyrkogårdar och han tror att det ökade intresset har att göra med ett stort behov av att prata om döden, men också livet.
– Döden är en högst konkret del av livet som måste få ta plats i samhället. Det är ett ursprungligt behov som kommer till uttryck, säger han.

De senaste åren har i pandemins och krigets fotspår präglats av oro, sjukdom och svåra förluster. En sorg många kan ha svårt att sätta ord på, eller prata om. 

Sjukdomar, krig, olyckor och självmord. Det är tungt att prata om döden. Och det är ofta väldigt svårt att vara den som blir kvar. Men att våga låta döden ta lite mer plats i vardagen kan underlätta för anhöriga och närstående den dagen man själv går bort. Detta gäller inte minst praktiska saker som önskemål om begravning, ceremoni, organdonation och testamente. Men, det ger även emotionell trygghet i att tillsammans prata om döden. Det finns ofta en stor rädsla för detta rent existentiellt, men samtal om döden kan faktiskt ge perspektiv på livet. Vi blir varse att livet är tidsbegränsat, vi stannar upp och reflekterar över allt vi har runt om oss och som vi är tacksamma över.

Ljusen lyser upp mörkret under allhelgona.

Fredrik Linder är präst i Svenska kyrkan i Borlänge och har tidigare arbetat som sjukhuspräst.
Under min tid som sjukhuspräst fick jag ofta kommentaren ”Är det inte väldigt tungt att möta så mycket kris som du gör?”. Den frågan har inte ett så enkelt svar som en del kanske tror. Min erfarenhet är att där död drabbar kan alltid liv växa fram. På sjukhuset kunde en makes hand mot sin döende hustrus kind vara det liv som skapades. Eller så ser jag hur det livet lyser i ett möte med anhöriga där tårar blandas med ett leende som uttrycker tacksamhet över den tid som delats innan man miste sin make eller hustru, säger Fredrik med värme i rösten. 

Döden lämnar ingen oberörd, den kan skapa tomrum bortom ord, men den kan aldrig hindra att liv tar fart igen. Det är något jag möter om och om igen som präst och jag vet av erfarenhet att det är något vi människor alltid kan möta. När döden drabbar kanske det inte alltid känns som liv ska komma, men det gör det. För mig är alla ljusen som lyser i höstmörkret den här helgen en längtan, en bön och en erfarenhet av att livet är störst.

Det är en lysande tyst manifestation som utan verbala ord berättar det centrala i kristen tro: att Jesus är det liv som aldrig dör, avslutar Fredrik. 

Per Henriksson Lerström, kyrkoherde. Foto: Henrik Hansson

Under allhelgonahelgen vallfärdar tusentals anhöriga till kyrkogårdarna för att hedra och minnas sina nära. Det är en kämpig tid för många, då sorgen ofta gör sig extra påmind.
– Att mista en nära anhörig är bland det tuffaste många tvingas gå igenom. Vi behöver ge utrymme för att sörja och sakna och det gör vi tillsammans under allhelgona. Det finns många sätt att hedra våra avlidnas minne. Välkommen till våra kyrkogårdar, kyrkor och kapell under allhelgonahelgen, hälsar kyrkoherde Per.

Allt som sker i Svenska kyrkan i Borlänge under allhelgona hittar du här

 

Vi finns som stöd till dig som behöver

Inom Svenska kyrkan i Borlänge finns Samtalsakuten. Hit vänder sig många för att få stöd när livet känns svårt på olika sätt. Det kan handla om sorg efter en näras bortgång, arbetslöshet, relationer, kriser eller andra situationer som gör att man tappar fotfästet. På samtalsakuten arbetar diakoner, präst och socionom. Alla samtal sker under tystnadsplikt och journalförs inte. Det går även bra att kontakta någon av Svenska kyrkans övriga präster för samtal och stöd.

Tid för samtal bokas via telefon 0243-126 06.

Varje kväll kan du även ringa eller chatta med Jourhavande präst.

Här hittar du kontaktuppgifter