Guide: Så blir årets Sundsvall Beer & Whisky Festival – ”Landets främsta leverantörer och producenter”

Snart är det dags för den första upplagan av Sundsvall Beer & Whisky Festival.
Den 19 och 20 november ser Fredrik Annell-Berger fram emot att öppna dörrarna på Gärdehov och välkomna besökarna.

Arrangören Fredrik Annell-Berger.

På mässan får du träffa några av landets främsta leverantörer och producenter. Med sig har de spännande nyheter och intressanta delar ur sina sortiment. Som besökare får du chansen att provsmaka och lära dig mer om hur utställarnas drycker tillverkas.

Hur ser intresset för öl och whiskymässor ut?
– Intresset för den här typen av mässor försätter öka, men det är en är annorlunda mot tidigare då vi haft en pandemi och inte fått arrangera mässor. Vi har sålt bra med biljetter och hoppas på många besökare som som är förstagångsbesökare på denna typ av mässa, säger Fredrik Annell-Berger.

Är öl och whisky ett överhängande manligt intresse?
– Traditionellt har det nog sett ut så, men vi ser att fler kvinnliga besökare vill komma till mässan. Samtidigt ser vi en ökning av kvinnliga bryggare och destillatörer bland våra utställare, säger Fredrik.

Här kan du läsa allt om Sundsvall Beer & Whisky Festival

Sundsvall Beer & Whisky Festival har varje år ett fullmatat och prisvärt program med dryckesprovningar.

Öl och whisky-skola

Har du inte gått på den här typen mässa tidigare, och känner att du inte riktigt vet skillnaden mellan dom olika öl och whiskysorterna så var inte orolig. Vi har satt ihop en liten öl och whisky-skola där vi går igenom grunderna.

Gemensamt för både öl och whisky är att man använder vatten, malt och jäst. I öl tillsätter man humle för att få till bäskan för att motverka sötman som malten ger upphov till.
Skillnaden i övrigt mellan dryckerna är att whiskyn destilleras för att få en högre alkoholprocent, oftast runt 40%.

Öl

● Öl börjar som en ale eller en lager, och deras specifika stilar och smaker fortsätter att utvecklas därifrån. Det finns många typer av ales, inklusive pale ales, India pale ales (IPA), porter, stout och veteöl och belgiska stilar. Lagers omfattar en rad olika stilar, inklusive de bleka Pilsners och tyska Helles och de mörkare amerikanska lagerarna.

● Den stora skillnaden mellan ölsorterna beror på den typ av jäst som används för att jäsa den. En öl kan klassificeras som antingen en lager eller en öl, beroende på jäsningen. Ales skapas genom toppjäsning, en process där jäst jäser vid varmare temperaturer och sätter sig på toppen av ölet. Jäst som används för att göra lager tenderar att sätta sig i botten av ölet, och jäsningsprocessen är längre och sker under svalare temperaturer. Jästen i ales har en högre tolerans för alkohol än jästen som används i lagers, vilket oftast gör dom lite alkoholstarkare.

● När man pratar om ölstilar så finns det 4 länder som sticker ut och man oftast refererar till, dom är Tyskland, Storbritannien, Belgien och USA.

● När det kommer till att provsmaka öl så är det inte så svårt egentligen. Titta på färgen, ta in vad det luktar och smaka. Det sista steget är att tänka på vad du nyss smakade och skapa en egen uppfattning om vad du fann intressant med produkten.

Whisky

● Från början kommer ordet whisky från gaeliskans ord uisge beatha som kan översättas till “livets vatten.” Vart whiskyn egentligen kommer ifrån är inte helt säkert men man tror att det var irländska munkar som började destillera ohumlat öl på 1400-talet. Whisky tillverkas i hela världen men det är vanligast att det kommer från Storbritannien, Irland, Usa och Kanada. I Storbritannien och Kanada så stavar man det “whisky” men i USA och Irland skriver man “whiskey”.

● Whisky är spannmålsalkohol som är populär över hela världen. Den lyckas samtidigt vara synonymt med det eleganta och det avslappnade. Whisky kan vara mycket prisvärt eller det kan vara löjligt dyrt. Det är en bred klass med drycker med obegränsade möjligheter.

● Whisky görs på en mängd olika korn, inklusive råg, majs, korn och vete. När dessa fermenteras bryts de ner till sockerarter, det är början på whiskyn.

● Whisky är mycket mindre standardiserad än andra typer av alkoholhaltiga drycker. Inga två whiskys är lika, även från samma destilleri, och det finns en begränsad mängd av varje whisky ”batch”. När ett destilleri har tappat upp all whisky från en körning kommer den exakta drycken aldrig att replikeras igen.

● Whisky är några av de mest varierade dryckerna när det gäller smak. Många människor kanske provar sin första whisky, ogillar den och tror att de helt enkelt inte är en whiskyperson. Men med den stora mängden smaker som finns, finns det säkert något för de flesta. Att hitta en whisky som passar just din palett kan ta sin tid.

Nu kan du förhoppningsvis mer om både öl och whisky, vad dom olika sorterna faktiskt är för något och är redo att besöka Sundsvall Beer & Whisky Festival för provsmakning under helgen 19-20 november på Gärdehov.

Fakta – Sundsvall Beer & Whisky Festival

● När: 19-20 november.

● Var: Gärdehov, Sundsvall.

● Information och biljetter: https://www.beerwhiskyfestival.se/sundsvall/