Aufguss är spa-behandlingen som får dig att må bra i kropp och sinne

Doften av eterisk olja sprider sig i bastun på Storsjöbadets Relaxavdelning. Bastuvärden har precis försett det heta aggregatet med vattenburen doftolja och börjar nu i ett bestämt mönster svänga med en handduk i rummet för att sprida de heta dofterna till deltagarna. – Aufguss kallas denna bastusittning och behandlingen är en fantastisk upplevelse, säger relaxansvarig Mia Persson.

BASTUTRADITION. – Beroende på hur hårt eller mjukt bastuvärden svänger med handduken ger värmen i bastun och de eteriska oljorna deltagarna olika må-bra-upplevelser, säger Mia Persson, relaxansvarig på Storsjöbadet.

Tyskarna är kända för sin bastutradition Aufguss. Men du behöver inte ta dig utomlands för att få uppleva deras härliga bastusittning med eteriska oljor. Det räcker med att du besöker Relaxavdelningen på Storsjöbadet i Östersund.

– Aufguss kan påverka oss på olika sätt. Det finns oljor som lättar upp för den som dras med en förkylning, men det finns också cirkulationshöjande oljor som kan lindra trötta muskler, eller lugnande oljor som får dig att slappna av, eller upplyftande oljor. För att nämna några, säger Mia.

”Relaxen är också perfekt att hyra för ett företagsevent”

Hettan i bastun varierar beroende på Aufguss-kur. Från varmt till mycket varmt på en femgradig skala.

– Ibland kompletterar vi doft- och värmeupplevelsen med en is- eller saltpeeling som deltagarna skrubbar kroppen med. Och vid de riktigt heta sessionerna låter vi ibland en tunn kall vattenstråle från en slang bilda dimma i bastun. Om man nu inte vill få en kall avrivning från slangens kyliga vatten, vilket förstås också är möjligt.

BASTUTRADITION. – Beroende på hur hårt eller mjukt bastuvärden svänger med handduken ger värmen i bastun och de eteriska oljorna deltagarna olika må-bra-upplevelser, säger Mia Persson, relaxansvarig på Storsjöbadet.

Olika Aufgussar ger alltså olika effekter och på relaxen är man måna om att ha ett varierat utbud av behandlingar.

– Två till tre gånger per termin har vi Aufgussmarathon under en dag där vi kör 13 aufgussar väldigt tätt och det brukar locka mycket folk, särskilt våra bastustammisar. Vissa söndagar och lovmåndagar ordnas det Familjedag och då är också barn under 18 år välkomna in till relaxen.

Läs mer om det tyska bastufenomenet Aufguss.

Relaxen är tillgänglig för såväl företag som privatpersoner att hyra måndagar och efter stängning på lördagar och söndagar.

– Att ha en Kick-off här är verkligen en skön start på något nytt men också ha andra företagsevent på relaxen ger deltagarna en input som involverar både kropp och själ. Och självklart passar behandlingarna på relaxen perfekt även för att fira någon eller för ett kompisgäng som bara vill ha det gott ihop, säger Mia och fortsätter:

– Under bokningar bjuder vi alltid på det lilla extra med aufgussar som också innehåller peelingar och inpackningar.

Hitta fler aktiviteter på vår hemsida.

Dessutom bjuder relaxen alltid på kaffe och te och en stor fruktbuffé med exotiska frukter under en bokning. Men du kan också beställa mat att äta i relaxen.

– På menyn finns delikatesstallrik, sushibuffé, exotisk planka och kycklingspett att välja mellan och äter du mat finns också möjlighet att beställa öl och vin.

– Att ha en Kick-off här är verkligen en skön start på något nytt men också ha andra företagsevent på relaxen ger deltagarna en input som involverar både kropp och själ.

Nu närmast planerar nu Mia för relaxens kommande event.

Här bokar du relaxen.

– Framöver blir det bland annat klassiskt kurbad med ansiktsmask, lerinpackning och fotbad, plus kaffe- och saltpeeling i våra bastur. Och om några veckor är det dags för aufguss varje halvtimma på temat Julmys med värme, kyla, peeling och inpackningar. Plus en hel del överraskningar, avslutar Mia Persson på relaxen på Storsjöbadet.

Njut av detta på Storsjöbadets Relax

>> Aufguss

>> Ljusbastu

>> Meditationsbastu

>> Romersk bastu

>> Stugbastu

>> Vedbastu utomhus

>> Infrarum

>> Bubbelpool utomhus

>> Bubbelpool inomhus

>> Frukt och oliver

>> Dessutom finns sallader, sushi, smörgåsar och fika att köpa