Prylar och människor får en andra chans hos Stockholms Stadsmissions second hand i Södertälje

Det är liv och rörelse i Stockholms Stadsmissions second hand-butik i Södertälje. – Nu är det snart ett år sedan vi öppnande och södertäljebornas stora intresse för att ge gåvor och köpa second hand bidrar verkligen att göra skillnad för många människor, säger verksamhetsledaren Tuulikki Ratilainen.

POSITIV RESPONS. – Det känns bra att vara en del i ett sammanhang där man gör social- och miljömässig nytta, säger Tuulikki Ratilainen på Stockholms Stadsmission second hand i Södertälje. Många givare och kunder uttrycker samma sak.

– Just nu fyller vi på med vårnyheterna, berättar Tuulikki. Det gäller hela sortimentet. Vårkläder och skor förstås men också sportgrejor, möbler och prydnadssaker.

Hon visar runt i den 600 kvadratmeter stora butiken på Marenplan och hälsar glatt på kunderna.

– Människor skänker så fina saker, säger hon. Därför hittar våra kunder riktigt fina vardagsprylar och kläder här till mycket rimliga priser. Prisvärda varor som genererar pengar. De som skänker eller köper varor här bidrar inte bara till återbruk utan även till Stockholms Stadsmissions sociala verksamheter och arbetet med arbetsintegration.

Läs mer om vad vi gör på vår hemsida.

I Södertäljebutiken arbetstränar just nu cirka tio personer.

– I dagsläget har vi medarbetare här som behöver träna svenska språket för att komma in på arbetsmarknaden. Men skälen att man inte kommer in på arbetsmarknaden varierar förstås.

Det kan handla om att komma igång efter en tids arbetslöshet eller sjukdom. Eller att man har en funktionsnedsättning som kräver extra stöd.

– Här på Stockholms Stadsmission finns handledare och yrkescoach. Erfarna människor som är duktiga på att stötta och coacha människor.

Håll dig uppdaterad: Följ vår facebook för uppdateringar om Stockholms Stadsmissions arbete.

Hon fortsätter:

– Varje år görs en utvärdering av Stockholms Stadsmissions arbete med arbetsintegration. Den visar att människor som arbetstränar hos oss närmar sig arbetslivet och utvecklas både arbetsmässigt och som individer.

Tuulikki har jobbat drygt ett halvår som verksamhetsledare. Hon hade själv inte handlat särskilt mycket second hand innan hon fick upp ögonen genom jobbet här.

– Jag är imponerad över den miljöinsats Stockholms Stadsmission som organisation gör. Varje vecka samlas det in cirka 30 ton textilier samt möbler och prylar.

Insamlade gåvor går via centrallager och sedan vidare ut till försäljning i Stockholms Stadsmissions butiker. Men inte allt.

– Ibland behövs det kläder och andra saker till de egna sociala verksamheterna som möter människor i akut behov.

Sju dagar i veckan har Södertäljebutiken öppet. I sortimentet finns det mesta man behöver, kläder, skor, sportgrejer, småel, böcker, köksprylar, saker för det dukade bordet, inredningsdetaljer och möbler.

– Det mesta av vårt sortiment kommer från gåvor från privatpersoner. Detta gör att sortimentet är så varierat. Från enkla vardagssaker till märkes- och designvaror.

Omtanken och den varma stämningen på second hand-butiken i Södertälje går inte att ta miste på. Här tror man på alla människors förmåga.

”Vi tror på alla människors förmåga”

– Vi är ett härligt gäng som jobbar här som alla vill ge människor och prylar en andra chans. Och det uppskattas av givare och kunder, avslutar Tuulikki Ratilainen.