”Att bo nära Stenegård är en dröm som går i uppfyllelse”

Med sin strategiskt vackra plats intill Ljusnan, och det breda utbudet för både barn och vuxna, är Stenegård i Järvsö det perfekta utflyktsmålet för både hälsingebor och turister.
En och annan har också turen att bo nära.
Trädgården i Stenegård

Trädgården i Stenegård

— Att bo här ger guldkant i vardagen, säger Johanna Hägerstrand Lindvall.

För tre år sedan flyttade Johanna Hägerstrand Lindvall till Järvsö med sin man och fyra barn.

— Jag kommer ursprungligen från Vallsta men har bott i Stockholm större delen av mitt liv. Järvsö och Stenegård är en av anledningarna till att vi flyttade upp, berättar hon.

Faktiskt var det så att Johanna redan som barn drömde om att bo på Stenegård. Nu bor hon bara en kilometer ifrån och dessutom är hon kopplad till gården genom konstnärskollektivet Kulturkossan, där hon ingår.

För oss har det varit helt perfekt, att byta stress, köer och annat som hör storstaden till mot en vardag med mycket livskvalitet.

Två år innan familjen flyttade norrut gjorde de en riktig hälsingesommar. De besökte alla vackra platser och var också en hel del i Järvsö.

— Vi ville inte åka hem efter det och bestämde att om vi får möjlighet så flyttar vi upp. För oss har det varit helt perfekt, att byta stress, köer och annat som hör storstaden till mot en vardag med mycket livskvalitet. I Hälsingland är kulturlivet så rikt, det finns musik, konst och mycket intressanta människor. Det har varit viktigt för mig, berättar Johanna.

Stenegård är ett kulturnav i Järvsö, ja, egentligen i hela Hälsingland, och lockar både hälsingebor och turister, inte minst under sommarmånaderna.

— Stenegård är så mycket mer än ett världsarvscentrum med midsommarfirande. Det som tilltalar mig mest är mångfalden, att det finns så mycket på en enda plats. Man kan välja vad man vill göra, bara sitta i trädgården med en god kopp kaffe, vara kreativ eller besöka något av alla events som arrangeras.

 

 

Idag är Johannas barn mellan 6 och 16 år. Hela familjen besöker Stenegård regelbundet, och för de yngre barnen i familjen Hägerstrand Lindvall lockar Barnens Stenegård kanske mest. Lekstugebyn är inspirerad av hälsingegårdarna och här står kreativitet, lek och upptäckarlust i centrum. Dessutom finns det gulliga djur att klappa. Perfekt för barnfamiljer med andra ord.

— Nya inslag i Barnens Stenegård i år är konstnärsverkstad och tapetverkstad där barnen får tapetsera på allt de vill. Nu är det svårare än vanligt att få med dem hem innan gården stänger.

Själv går hon gärna på teater eller konsert.

— Jag var på bluesklubb där för några år sedan och blev helt knockad. Konserten uppfyllde förväntan på blues i New York, men i en potatiskällare på Stenegård. För oss var det helt rätt att flytta hit.

 

Öppettider Stenegård – Översikt 2019

Hela gården håller öppet under följande datum och tidpunkter:

Påsköppet: 19 april-21 april kl 11-15
Hälsingegårdsdagarna: 25-26 maj kl 11-15

Försommarsäsong: 6 juni-21 juni kl 11-15
Högsommarsäsong: 22 juni-18 augusti kl 11-17
Sensommarsäsong: 19 augusti-1 september kl 11-15

Mickelsmässmarknad: 28 september kl 11-16
Alla helgons dag: 2 november kl 11-15
Julmarknad: 7-8 december kl 11-16
Dan före julafton: 23 december kl 11-15
Julmys på Stenegård: 26-30 december kl 11-15