Sqrtn Company satsar på hållbar produktion

Kepsar, tröjor, t-shirts, mössor och posters med en touch av Norrland. Det är bara några av de unika produkter som Sqrtn Company har tagit fram sedan starten 2013.
– Nu går vi över till att använda ekologiska material i alla kläder. Vi vill göra det vi kan för miljön, säger Rasmus Molund, delägare.

Det känns bra att vi kan erbjuda kläder av hög kvalitet och som även är tillverkade av ekologiskt material, säger Måns Hagevall

De kommer från Östersund och vill sätta Norrland på kartan, men när Rasmus Molund och Måns Hegevall tog fram de första ”Norrlands-tröjorna” 2013 var tanken att det skulle bli en engångsföreteelse.
– Vi designade fem tröjor i en begränsad upplaga. Vi gjorde det lite på skoj, men de sålde slut direkt. Då insåg jag och Måns att vi kanske hade något att bygga vidare på, säger Rasmus Molund.

Vi säljer också barnkläder, självklart också med norrländskpatriotism 

Sedan starten för fem år sedan har Sqrtn Company gått från att bara tillverka Norrlands-tröjor till att bland annat sälja barnkläder, posters och t-shirts. Men de vill inte dela in sina produkter i kategorierna dam, herr och barn.
– Våra kläder är unisex och alla kan använda dem. Vi släppte en ny kollektion 25 mars och har framöver valt att satsa hållbart. Alla kläder är tillverkade i ekologiska material förutom kepsar och mössor som vi fortfarande jobbar på, säger Måns Hegevall.

Vi designar streetwear med en tydlig norrländskpatriotism för alla målgrupper

Sqrtn Company producerar sina kläder i en fabrik i Portugal – och de är nöjda med samarbetet. Under de senaste två åren har de arbetat tillsammans för att ta fram ett miljövänligt material som även håller hög kvalitet.
– Vi är ett litet varumärke, men det är viktigt för oss att visa våra kunder att vi tänker hållbart. Vi vill inte att våra kläder ska produceras i till exempel Asien. Vi vill att de som producerar plaggen ska ha bra arbetsvillkor. Det är även miljövänligare att anlita en fabrik i Europa då frakterna minskas drastiskt, säger Måns Hegevall.

Värmen är på väg tillbaka – möt våren och sommaren i en ny keps

Rasmus Molund berättar att de värnar om skogen, naturen och fjällen. De vill inte heller sälja ”slit och släng-kläder” som kasseras efter några månader.
– Vi har kunder som använder tröjor som de köpte av oss för fem år sedan. De ser fortfarande nya ut och det är exakt det vi eftersträvar. Nu kan vi stå för att vi både har grym kvalitet och att våra kläder är tillverkade ur ett hållbarhetsperspektiv, säger han.

Behöver du något nytt i din garderob? Besök vår webbutik!

Idag har Sqrtn Company återförsäljare från Riksgränsen och ner till Göteborg. 70 procent av deras försäljning kommer från återförsäljare medan resten av köpen sker i deras webbshop.
– Det tog oss ungefär tre och ett halvt år innan vi kunde ta ut en vanlig lön. Det har gått bra och förra året anställde vi två personer. Nu vill vi fortsätta att släppa kollektioner och utveckla företaget, säger Rasmus Molund och betonar att de aldrig kommer att släppa kopplingen till Norrland.