”Vi är ögonsjukvårdens förlängda arm”

Alla bör regelbundet göra en kontroll av sin ögonhälsa – oavsett om de har synfel eller inte. Det anser Per Olsson, legitimerad optiker och ägare av Specsavers Optik i Nynäshamn.
– En åldrande befolkning och mer synkrävande arbete ställer höga krav på din syn. Det är även viktigt att upptäcka ögonsjukdomar i tid, säger han.

Per Olsson har arbetat som optiker i 26 år, och har tillsammans med sin fru Pirjo Olsson bedrivit optikerverksamhet i Nynäshamn sedan början av 2000-talet.

Många tror att optiker bara säljer glasögon och kontaktlinser, men det stämmer inte. De är specialister på synundersökningar och kan även mycket om ögat och dess sjukdomar. Även fast du inte upplever att du har dålig syn är ett besök hos en optiker en bra investering i dina ögon.
– Många tar sina ögon för givna. Ibland beror till exempel huvudvärk, trötthet och nackbesvär på problem med synen. Jag rekommenderar alla att med jämna mellanrum göra en synundersökning – och kontroll av sin ögonhälsa, säger Per Olsson, legitimerad optiker och delägare av Specsavers Optik i Nynäshamn.

Ta inte dina ögon för givna – boka en synundersökning idag!

Per Olsson har arbetat som optiker i 26 år, och har tillsammans med sin fru Pirjo Olsson bedrivit optikerverksamhet i Nynäshamn sedan början av 2000-talet. De arbetar enligt optikerförbundets kvalitetsnorm.
– I en synundersökning ingår, förutom kontroll av synskärpa och korrektionsbehov, yttre inspektion av ögonen, kontroll av ögats brytande medier, hornhinna och lins. Vi mäter även bland annat ögats tryck och gör ögonbottenfotografering, säger han.

I butiken arbetar, förutom ägarna Per och Pirjo, även Carolina som är legitimerad optiker och Malin, optikerassistent.

De vanligaste ögonsjukdomarna är grå starr, grön starr och förändringar i ”gula fläcken”, men även andra avvikelser kan upptäckas vid en synundersökning.
– Befolkningen blir äldre och vi optiker är duktiga på att hitta ögonsjukdomar. Alla optiker arbetar under hälso -och sjukvårdslagen och är ålagda att föra patientjournaler och vidareremittera dem vidare till läkare vid misstänkt sjuklig förändring, säger han.

Vi undersöker mer än bara din syn

Per Olsson har precis avslutat en omfattande vidareutbildning – Diagnostisk Optometri och har nu behörighet att ge bedövande, pupillvidgande- och ackommodationsavslappnande ögondroppar för diagnostisering.
– Att ständigt vidareutbilda sig är viktigt då optikeryrket blir mer kliniskt till skillnad mot tidigare. I framtiden kommer vi att vara en naturlig del av ögonsjukvården i Sverige, säger han.

Läs mer om ögonsjukdomar och synfel 

Specsavers Optik har blivit ett uppskattat inslag i Nynäshamn. I butiken arbetar, förutom ägarna Per och Pirjo, även Carolina som är legitimerad optiker och Malin, optikerassistent. Per Olsson berättar att de har haft förmånen att se deras yngsta kunder växa upp i butiken.
– Tiden går otroligt fort. Vi trivs jättebra och vi har kunder i alla åldrar. Vi har byggt upp en familjär och trygg känsla vilket uppskattas av våra kunder. I år firar vi även tio år som Specsavers Optik i Nynäshamn.

Fem vanliga synfel/brytningsfel

  • Rättsynthet – (emmetropi)
  • Översynthet (hyperopi)
  • Närsynthet (myopi)
  • Astigmatism (brytningsfel)
  • Ålderssynthet (presbyopi)

Våra vanligaste ögonsjukdomar

Grå starr (katarakt) – grumlingar i ögats lins.
Grön starr (glaukom) – synnervssjukdom, ofta relaterat med högt tryck.
Förändringar i ”gula fläcken”. (AMD)