Steget från elbil till solceller var inte långt för paret Ekholm – ”Vi visste tidigt att vi ville gå all in”
— Det är otroligt tillfredsställande att ladda bilen med solen. Att ha bensinmacken hemma på gården känns fantastiskt och det är lika enkelt att ladda bilen som att ladda telefonen.
"Jag har ärvt teknik- och miljöintresset av min farmor", berättar Peter Ekholm.
Paret Ekholms miljöintresse går långt tillbaka i tiden.
— Jag har ärvt teknik- och miljöintresset av min farmor. På 1920-talet reste hon själv på motorcykel från Nälden till Italien. Hon arbetade som lärare hela sitt vuxna liv och var en mycket aktiv friluftsmänniska. Så jag har alltid haft med mig känslan av att vilja sträva framåt, säger Peter Ekholm.
Tanken på att göra så lite avtryck på miljön som möjligt har funnits länge och när familjen flyttade till ett radhus blev det möjligt att börja fundera på både elbil och solceller.
— Det spelar ingen roll om det kol vi förbränner kommer från skogen eller från backen, det är skadligt oavsett. Vi visste tidigt att vi ville gå ’all in’ vad gäller solel och kunna skapa egen energi både för boendet och för resorna, säger Peter.
Tillsammans med Solenergi Norr skissade man på ett upplägg som innebar att ta bort fjärrvärmen och istället installera bergvärme. Solceller sattes upp på takets bägge sidor i både norr- och söderläge och ett 10 kwh batteri införskaffades. Investeringen innebär att familjen har en solenergiproduktion som täcker hela behovet för värme, ventilation, hushållsel och elbilen. Batteriet gör att de kan spara överskottsenergin från dagen och använda sin elproduktion hela dygnet.
Något som förvånade Peter var att systemet ger så bra effekt trots dåligt väder. Han berättar att även en mulen septemberdag ger anläggningen 35-40 procent av maxeffekten. Sedan är det bättre förutsättningar för sol i länet än vad många tror. De bästa månaderna är april till juni och en klar vårvinterdag i april kan vara bättre än en sommardag i juli. Förklaringen är att effekten avtar när det blir för varmt. Kalla och ljusa dagar sägs vara de bästa.
— Vi tycker det är trevligt att vi både mulna dagar, kvällar och nätter har vår egen el. Ett genomsnitts dygn i september med full aktivitet i huset har vi förbrukat bara 3 kilowattimmar från nätet. Batteriet gör att vi kan få ut ännu mer av produktionen. Batteriet kapar effekttopparna, åt båda håll, som så ofta problematiseras med intermittent energiproduktion från sol och vind. Om vi till exempel har ugnen och diskmaskinen igång och även slår på spisen så finns det egentligen inte ström till det. Men tack vare batteriet fungerar det, säger Peter.