Så här undviker du att bli lurad när din mobil är trasig

Vilka fel kan man egentligen laga på en mobiltelefon?
– Det går faktiskt att fixa alla fel som uppstår, säger Johan Almroth på Smartfix i Östersund. Men se upp när du väljer reparatör. Annars finns risk för att du kan bli lurad. Så uppdatera dig om möjligheterna att fixa en trasig mobil.

HÅLLBART. – Mikrolödning, noggrannhet och proffsiga verktyg gör att vi snabbt och med kvalitet kan fixa din mobil eller surfplatta som gått sönder, säger Johan Almroth på Smartfix i Östersund.

Mobiltelefoner innehåller moderkort. Moderkortet är hjärnan i mobilen och styr dess funktioner.
– Hälften av alla fel som uppstår i mobiler orsakas av fel i moderkortet. Och går någon del i moderkortet sönder märks det direkt.

Det kan handla om att touchen inte funkar på skärmen. Att mobilen inte laddar. Att täckningen eller Wifi inte fungerar. Att ljudet pajat eller telefonen är stendöd, exemplifierar Johan.
– Orsaken är många gånger att det mikrochip som styr den specifika funktionen gått sönder i telefonens moderkort. Och ligger felet där så hjälper det inte att exempelvis byta skärm när moderkortets touchprocessor gått sönder.

Det brukar ta runt en kvart att byta en trasig skärm

Ett moderkort går inte att byta ut. Men det kan faktiskt lagas. Och det är inte särskilt känt bland folk.
– Genom mikrolödning kan man reparera den trasiga kretsen i moderkortet, säger Johan. Och att laga genom mikrolödning är betydligt billigare än att byta telefon.

Ta del av Smartfix låga priser här!

Mikrolödning är inte så vanligt i Sverige. Men i Östersund kan man det.

Det är få i Sverige som kan mikrolöda. Några påstår sig kunna men få kan hantverket från grunden.
– Flera reparatörer påstår att de ”mikrolöder”, men ofta ”lagar” de moderkorten genom att värma ovanpå kretsarna.  Det kanske kan lösa problemet. Men max i några veckor/dagar, säger Johan och fortsätter:
– Att mikrolöda hållbart är att löda loss det trasiga mikrochipet och löda dit ett nytt chip. Som vi på Smartfix gör. Och vi kommer alltid åt felets grundorsak. Du får en mobil som fungerar perfekt igen över tid. Plus att all din info i mobilen finns kvar. Ingenting försvinner.
Han fortsätter:
– Reparatörer som inte kan mikrolödning brukar vilja byta mobilens enheter. Som ljudenheten när ljudet inte funkar. Eller antennenheten när täckningen är ur funktion. Sådana reparationer kan fungera ett kort tag. Men brukar ge sig efter ett tag. Och då är det inte ”fukt” – vilket man ibland skyller på – som är orsaken. Utan istället fel i metoden att åtgärda felet.

Vill du veta mer om Smartfix? Klicka här!

Även när det gäller skärmbyte finns all anledning att vara vaksam menar Johan. På marknaden finns en uppsjö av skärmkopior. Av mycket skiftande kvalitet.
– Ljusstyrka, tjocklek, touchkänslighet – kvaliteten varierar enormt på kopiorna. Här finns det all anledning att se upp när man väljer mobilreparatör, säger Johan och fortsätter:
– Smartfix jobbar med original och noggrant utvalda skärmleverantörer som håller kvalitetsmåttet. Det är viktigt för oss att kunna stå för det vi levererar till kund.

 

Johan uppmanar också till vaksamhet på alla extra kostnader som är förknippade med mobiler.
– Det ska inte kosta något att felsöka din mobil. Det ska vara en service som ingår. Och helst ska du få en riktigt god kaffe medan du väntar. Som hos oss. Vi har ju en kaffebar vägg i vägg med världens godaste kaffe som vi bjuder på, säger han och avslutar med ett råd.
– Släng inte pengarna i sjön. Åk till en reparatör som kan mikrolödning av moderkortet på riktigt. Då får du korrekt information om grundorsaken till att mobilen inte funkar. Plus att vi lagar den på rätt sätt. Utan felsökningskostnad, avslutar Johan Almroth på Smartfix i Östersund.

Har du långt till Östersund? Då kan du skicka in din enhet. Läs mer här!

Det här fixar Smartfix

På mobiler, surfplattor och datorer:

  • Vattenskador
  • Skador på kameran
  • Ljud i mikrofon och högtalare
  • Wifi och täckning som slutat fungera
  • Skärmbyten
  • Batteribyten
  • Kontakter och knappar
  •  Moderkort

3 smarta fix

Köp inte nytt – laga istället
Ingenting är så skadligt för miljön som elektroniskt skrot.

Välj en reparatör som kan mikrolöda
Felen åtgärdas från grunden och det är prisvärt.

Skippa en extra mobilförsäkring
Uppgradera din hemförsäkring istället.
Och använd den via Smartfix så blir det billigare, snabbare plus att ingen info försvinner.

För mer smarta tips – Följ Smartfix på Facebook