Roa dina smaklökar på Jämtland-Härjedalens egen Skördefest

Äntligen är det åter dags för Skördefesten i Jämtland och Härjedalen. Helgen den 14 och 15 september kan du söndagsbruncha, paddla kajak, helgbo på gård och smaka på mathantverk. 20-talet närproducerande gårdar välkomnar dig hem till sig och satsar dessutom lite extra.

SÅ GOTT. På Skördefesten i Jämtland och Härjedalen kan du frossa i lokalt mathantverk. Som exempelvis charkuterier, skördefestburgare, fina ostar, köttlådor, sylt, marmelader, honung och tunnbröd.

Det är nu sjätte året i rad som Jämtland- och Härjedalens uppskattade Skördefest anordnas.
– Festen sätter bygdens småskaliga produktion och det lokala mathantverket på kartan, säger Fabienne Theiler, projektledare för Skördefesten som samordnas av Torsta AB och Hushållningssällskapet.

För första gången pågår nu festen i dagarna två. Därmed blir det också möjligt att skördefesta genom att ”Bo på gård”. Ett flertal gårdar erbjuder övernattning med middag på kvällen och en härlig frukost morgonen därpå.

Missa inga viktiga uppdateringar om Skördefesten. Följ oss på Facebook!

Under Skördefesten ansvarar varje gård för sina arrangemang och det erbjuds allt från pop-uprestauranger till kajakpaddling och ponnyridning.
– Utbudet av mathantverk i regionen är spännande och på gårdarna säljs det exempelvis charkuterier, köttlådor, ostar, rot- och grönsaker, marmelad, sylt och honung. Därutöver räknar vi med ytterligare ca 40 utställare som erbjuder keramik, luffarslöjd, nyvävda trasmattor, lammskinn med mycket mera, säger Fabienne och fortsätter:

SKÖRDEFEST. Under två dagar – den 14 och 15 september – håller ett 20-tal närproducerande gårdar öppet. Gårdar som brinner för smakrika råvaror och som dessa dagar satsar lite extra på att ge besökarna en lustfylld upplevelse.

– Vi vill lyfta dessa fantastiska gårdar som är så måna om sin lokala produktion och kvaliteten på arbetet de utför. Här finns en enorm kunskap som både barn och vuxna på ett enkelt sätt kan ta del av denna helg. Hur går det till i mejeriet? I det lokala slakteriet? Och hur klarade man torkan förra året. Svaren finns därute på gårdarna som nu öppnar upp för besök.

Många av gårdarna ordnar särskilda aktiviteter för barn.

Fabienne Theiler ©Astri Lindbäck

Förvänta dig alltså en helhetsupplevelse där det naturskönt ursprungliga kombineras med smakupplevelser och avkoppling. Och är du fikanörd vågar Fabienne utlova massor med kaffe och hembakt på Skördefestens gårdar.
– Fika finns överallt. Du kommer också garanterat att kunna fylla på frys och skafferi med extra stora påsar hembakt gofika och tunnbröd.

På många av gårdarna serveras det också mat. Från soppa till femrättersmiddag. Antingen tillagad av bönderna själva eller också skapade av tillresta kockar som på plats lagar rätter av det som gården erbjuder.
– Skördefesten genomförs mestadels utomhus. Man äter och fikar i trädgårdarna. Kanske under ett tälttak, kanske framför hönsgården, kanske medan en ponnyhäst med ryttare passerar. Men aldrig utan känslan av naturen häromkring. På Skördefesten är man mitt i det som händer.

Klicka här för att ta del av programmet till Skördefesten!

Och det händer nu. För bättre och godare än när skördetiden kulminerar i Jämtland och Härjedalen blir det inte.
– Så planera helgen den 14 och 15 september för Skördefesten. Hemestra en weekend. Besök festens fantastiska gårdar och ta med dig vänner och familj. Plats finns för alla, men du kan behöva boka övernattning eller bord på vissa ställen, avslutar Fabienne Theiler projektledare för Skördefesten JH.

Tips inför besöket på Skördefesten

  • Ta med kontanter. Alla försäljare har inte möjlighet att ta emot bankkort.
  • Alla djur på gårdarna är inte vana med hundar. Tänk på att inte låta din egen hund gå för nära djuren.
  • Ta med en kylväska så håller sig varorna färska. Du kommer garanterat att hitta en massa god mat som du vill köpa med dig hem.
  • Använd rejäla skor. Det kan bli lerigt och smutsigt.
  • Alla gårdar har toalett av något slag, det kan vara en WC eller ett genuint utedass.
  • Unna dig att inte ha bråttom. Många besökare gör att det ibland blir kö eller att varorna tar slut. Vi hoppas du ser det som en del av upplevelsen och passa på att prova annan produkt.