Ökad rörlighet på Säters bostadsmarknad

Nu är det inte lång tid kvar innan de 74 lägenheterna i kvarteret Liljan i Säter är inflyttningsklara. Med sitt centrala läge har de lockat många hyresgäster att byta boende.
– Lägenheterna är början på en rörligare bostadsmarknad och är startskottet på det nya som nu börjar hända i vår fina kommun Säter.
Birger Eklund, projektchef på Säter bostäder på byggarbetsplatsen för projektet Stora Skedvi

Birger Eklund, projektchef på Säter bostäder på byggarbetsplatsen för projektet Stora Skedvi

Det säger Ellinor Fredriksson vd för Säterbostäder och fortsätter:
– Den 1 september påbörjas inflyttningen Vi räknar med att det därmed kommer att hända en hel del på Säters bostadsmarknad då. Vi ser att det kommer bli många villor till salu.

Lägenheterna i Liljan fördelats bland de 540 sökande med förtur för villaägare.
– 74 lägenheter på Liljan är självklart inte en lösning på bostadsbristen här. Men de bidrar till en efterlängtad rörlighet, säger Ellinor.

Den 28 januari ordnar Säters kommun och Säterbostäder tillsammans med banker och mäklare en Bokväll dit både allmänheten och Liljans nya hyresgäster är välkomna.

– Att flytta är en stor process och vi hoppas att denna kväll ska underlätta och förmedla råd och värdefulla kontakter för Liljans blivande hyresgäster, men också för andra som är intresserade av andra bostadsprojekt på gång.  Vi hoppas också på många besök från allmänheten så att Bokvällen blir ett forum för alla som vill samarbeta för ett växande Säter.

Äntligen kan fler hitta hem i Säter

På plats kommer det att finnas mäklare både lokalt från Säter och utifrån, liksom representanter från olika banker.

– Vi som bygger, mäklar och bidrar med finansiering vill göra det enkelt – därför samarbetar vi.

Säterbostäder är också på plats för att berätta om kvarteret Liljan och Säterbostäders byggplaner framöver, säger Ellinor och fortsätter:

– Vårt nästa byggprojekt i Stora Skedvi omfattar en ombyggnation av Sockenstugan till 17 nya fräscha och bekväma lägenheter som vi räknar med blir klara inom en tvåårsperiod, säger Ellinor.

Bostadskväll – för dig som går i tankar på flytt

Att både kvarteret Liljan och lägenheterna i Stora Skedvi får betydelse för flyttkedjan är Ellinor Fredriksson övertygad om.

– Dessa stora bostadsprojekt gör det möjligt för människor att sälja sina hus och flytta till ett mer lättsamt boende. Detta öppnar upp villamarknaden för intresserade både från Säters kommun och från grannkommunerna. Säter ligger ju bara 10 minuters bilresa från exempelvis Borlänge.

Säter kommun bygger bostäder
Säter kommun bygger bostäder

Och att det är attraktivt att bo här råder det ingen tvekan om. Säter är en av landets vackraste småstäder med en charmig innerstad bestående av gränder, små butiker och uteserveringar belägna i gamla trähus. Ellinor igen:

– När jag och sonen besökte Säter för första gången sa han spontant:
– Här skulle man spela in julkalendern! Det säger något om den idyll Säter är och den fina uppväxtmiljö som erbjuds med många aktiviteter för familjer.

Framöver kommer Säterbostäder att glänta på dörren till kvarteret Liljan och bjuda in allmänheten till en visning i samband med invigningen.

– Lägenheterna är jättefina, modernt inredda med en öppen planlösning och inglasade balkonger. Läget är perfekt med närhet till allt. Dessutom är hyrorna prisvärda. Så är du nyfiken på Liljan – håll utkik. Vi återkommer om tid för visningen när vi börjar närma oss, avslutar Ellinor Fredriksson på Säterbostäder i Säter.

Bostadskväll – för dig som går i tankar på flytt

Välkommen på Bokväll

Funderar du på att sälja ditt hus? Eller letar du kanske en bostad – lägenhet eller villa i Säter? Välkommen att bolla idéer med utställarna och passa på att få tips, råd och kontakter.

Tid: 28 januari mellan klockan 17 och 19.

Plats: Säters Stadshotell.

Medverkande: Fastighetsbyrån, HusmanHagberg, Svensk Fastighetsförmedling, Södra Dalarnas Sparbank, Handelsbanken, Säterbostäder.