Yrkeshögskolans skräddarsydda utbildningar leder till arbete

Teknikföretagen i Gävleborgsregionen har en stor brist på kvalificerad arbetskraft. För att möta efterfrågan har Yrkeshögskolan i Sandviken tagit fram skräddarsydda utbildningar.
– Våra utbildningar är i stort sett livsviktiga. Många företag har gjort investeringar i stora maskinparker för att möta konkurrensen och står inför stora pensionsavgångar. Kraven på kompetens ökar samtidigt vilket gör att gymnasiets yrkesutbildningar inte räcker till. Det är där vi kommer in och fyller glappet mellan gymnasieskolan och universitetets teknikutbildningar, berättar skolans utbildningsledare Anders Jakobsson.

Yrkeshögskolans skräddarsydda utbildningar leder till arbete

För att utbildningarna ska motsvara branschens krav har Yrkeshögskolan en ledningsgrupp med representanter från 15 företag inom verkstad och automation.
– Företagen är med och styr innehållet i utbildningarna. Därför kan vi nu erbjuda 2-åriga skräddarsydda program för kvalificerade verkstadstekniker och kvalificerade automationstekniker. Studieformen är flexibel med 50% lärarledda lektioner och 50% självstudier. Praktiska och teoretiska moment varvas, där den sista terminen är en praktik ute hos ett företag.

– De studenter vi tar emot har antingen gått ett yrkesprogram på gymnasieskolan (Industri, Elteknik eller Teknik) eller har relevant arbetslivserfarenhet. Det finns flera som arbetar inom branschen och vill ta nästa steg på företaget. Det här gör att vi har en stor spännvidd bland studenterna, i den senaste kullen var de i åldrarna från 19 till 52 år och blandat med både killar och tjejer.

Anders berättar om hur glada de är över hur bra det går för Yrkeshögskolans studenter.
– Jag är fantastiskt stolt över resultaten. Av de som gick ut från verkstadsteknik 2018 hade 90% arbete inom 6 månader och av de som gick ut från automationsteknik hade 90% arbete.
– De har fått arbete på allt från större företag som Sandvik till mindre verkstadsföretag och konsultfirmor inom automation.

 

– En nyckelfaktor att vi lyckats så bra är att vi planerat för att snabbt kunna anpassa undervisningen till nya kompetenskrav. Istället för att ha ett stort antal lärare anställda tar vi in lärare för respektive specialistområde såsom LEAN Production, Internet of Things med mera. Dessutom har vi kompetenta erfarna huvudlärare som kan branschen och en otroligt fin maskinpark. På verkstadssidan är vi en av fyra i Sverige som kan kalla oss Haas Technical Education Center.

Varje år i maj så anpassas kursplanerna efter branschens nya krav. Ett exempel på det är krav på nya certifieringar.
– Numera är vi ett testcenter för blått certifikat inom verkstadsutbildningen. Det här är en viktig certifiering som allt fler arbetsgivare ställer krav på. På automationssidan så får studenterna en teoretisk elbehörighet.
– Det finns reservplatser kvar att söka.Fyll i ansökningsformuläret på Sandviken kommuns webbplats. Kursstart är 2 september. Har ni frågor får ni gärna höra av er till mig, berättar Anders Jakobsson på Yrkeshögskolan i Sandviken.

Läs mer och ansök till Yrkeshögskolan på www.sandviken.se/yh

Just nu kan du söka dessa utbildningar:

  • Kvalificerad automationstekniker
  • Kvalificerad verkstadstekniker

Vid frågor om ansökan, kontakta Anders på:
Mail: anders.jakobsson@edu.sandviken.se
Telefon: 026-241539

Läs mer på: www.sandviken.se/yh