”Jag älskar det modiga Örebro”

- ”Det går allri”; har du hört detta uttryck någon gång gällande Örebro, frågar Björn Sundin. Kanske att det gällde förr. Men inte numera. För i Örebro är det precis tvärtom. Här händer det massor.

DEN NYA STADEN. – Andra kommuner är nyfikna på hur Örebro lyckats: alla inser att framtidens kommuner måste kunna bygga nya bostäder snabbt samtidigt som trafiklösningarna är hållbara. Som vi gjort i Örebro, säger Björn Sundin tidigare kommunalråd, numera författare och föreläsare.

Efter en återhämtningspaus från arbetslivet jobbar Björn Sundin nu som konsult och författare. Efter att ha varit kommunalråd i Örebro 2011-2017, hjälper han andra kommuner att bli lika modiga som Örebro i bostadsbyggandet.
– Som om det skulle vara möjligt, säger han med glimten i ögat. Men visst är det så att nya kommuner hela tiden hör av sig och är nyfikna på hur vi gjorde i Örebro för att få fart på nybyggnationen av bostäder.

Vill du boka in Björn som föreläsare till ditt företag? Klicka här!

Foto: Elin Lawergren

För dessa intresserade berättar Björn att antalet nybyggda lägenheter per år ökade från 160 till över 2000 mellan åren 2010 och 2017. Helt nya stadsdelar har växt fram: exempelvis södra Bettorp, och i Sörbyängen och Ladugårdsängen. Och att förändringen faktiskt gick fortare än någon kunde tro var möjligt.
– Det första steget var att sluta säga nej. Vi lät tjänstemännen med sin kompetens få spelrum. Och vi såg till att politiker och tjänsteman var samkörda så att tveksamheter inte stoppade upp den kommunala handläggningstiden.

Det gav resultat. För när man slutar säga nej händer något.
– Det finns en inbyggd drivkraft i en stad som växer. Det ena följer på det andra och i slutändan genererar det tillväxt, nya jobb och skatteintäkter, säger Björn och fortsätter:

– Bostadsbrist ger högre bopriser och därför var det så viktigt att få igång byggandet. Om en stad ska utvecklas på ett bra sätt måste fler ha råd att bo även i nybyggda lägenheter.

I backspegeln har det hänt häpnadsväckande mycket i Örebro under de senaste åren.
– Örebroarna är framåt och trivs i en stad med en promenadvänlig stadskärna med stort utbud av shopping, kaféer, kultur och nöjen. Här jobbar aktörer från kommun och näringsliv i samproduktion.

”Oj vad det har hänt mycket i Örebro”

Exempelvis har engagemanget kring Sveriges största show-case-festival, Live At Heart, varit en del i att musiklivet blomstrar:
– Någon räknade till 21 livespelningar på en enda hösthelg. Det tror jag knappt huvudstaden kan matcha.

Hur ändrar man då känslan i en stad? Om det har Björn skrivit en bok där han med hög igenkänningsfaktor berättar om ”Örebromodellen.”
– ”Samhällsbygge pågår” är en bok för den som är intresserad av Örebros växande de senaste 10 åren. Men också för politiker och ledare i andra kommuner. Och för byggsugna fastighetsägare som kan behöva förstå politik och hur kommuner fungerar…

Läs mer om Björns bok här!

Förra hösten la Björn sitt politiska engagemang åt sidan. Istället använder han sin unika kunskap från tiden som kommunalråd på annat sätt.
– Jag tycker om att arbeta med stadsutveckling. Såväl i Örebro som i andra kommuner. Örebro har genom modigt beslutsfattande kommit långt och är en förebild på många sätt. Inom bostadsbyggande och trafikplanering javisst. Men också exempelvis i arbetet mot barnfattigdom. Jag är glad för att få möjlighet att berätta om Örebros framgångsrika arbete, avslutar Björn Sundin.

Följ Björns arbete på Facebook!

Var borde bostäder byggas i Örebro?
I boken ”Samhällsbygge pågår” skriver Björn Sundin om hur man kan ändra känslan i en stad. Och hur man kan utveckla områden som inte är så attraktiva idag.
– Det vill jag fortsätta jobba med i Örebro, det finns fortfarande dåligt använda tomter som kan bli bostäder, butiker eller arbetsplatser. Så om du som örebroare vill hjälpa till med det – hör av dig till mig eller lämna förslag på www.samhallsbygget.se, säger Björn Sundin.

”Hållbart Örebro” på Facebook
För dig som vill engagera dig mer, sök upp ”Hållbart Örebro” på Facebook. En grupp skapad av Björn tillsammans med några av de första utexaminerade studenterna från Samhällsplanerarprogrammet på Örebro universitet.

Bok och föreläsning
”Samhällsbygge pågår” beskriver en del av det som format bilden av Örebro som modigare än andra kommuner: att bygga mycket nya bostäder (som fler har råd med), att det går att minska barnfattigdomen, hur ett nytt kulturkvarter kan utvidga stadskärnan. Boken finns att köpa i välsorterad bokhandel (och på webben, läs mer på boken.samhallsbygget.se). Vill du boka en föreläsning kan du höra av dig till bjorn.sundin@samhallsbygget.se