Nya Värnpliktsboten ger sanningen om plikt och mönstring – direkt i mobilen

Den nya värnplikten omfattar (nästan) alla 18-åringar i Sverige. 93 000 ungdomar, både tjejer och killar födda år 2000, ska fylla i mönstringsunderlaget och 10 000 av dem kallas till mönstring. Frågorna är många och en hel del rykten kring plikt och mönstring sprids på nätet. För att visa på sanningen och svara på frågor släpper därför Rekryteringsmyndigheten Värnpliktsboten – en digital informationsrobot om mönstring och plikt.

Foto: Rekryteringsmyndigheten

Det är bara ett år sedan regeringen bestämde att skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt ska gälla igen. En skyldighet som då hade varit vilande sedan 2010. De flesta som berörs av den nya värnplikten känner enligt Rekryteringsmyndigheten till att plikten är återinförd och att den gäller lika för både killar och tjejer. Det är dock inte alla ungdomar som vet vad skyldigheten egentligen innebär.

Du hittar Värnpliktsboten i din mobil

Snart får 18-åringarna i Falun besked om de ska mönstra. Men mönstring och värnplikt är inget man pratar om vid middagsbordet eller i skolan då vare sig ungdomarnas kompisar, syskon eller unga släktingar har mönstrat. Det här innebär en risk för ryktesspridning, framför allt på nätet. Nya Värnpliktsboten – som du får upp direkt i Messenger, via mobilen eller datorn – reder ut begreppen och svarar på alla frågor som berör mönstring och värnplikt.

– Förutom att bena ut och förklara missförstånd svarar Värnpliktsboten på alla praktiska frågor som rör mönstring och värnplikt. Vilka datum som gäller, hur du fyller i beredskapsunderlaget, vem plikten omfattar, hur den nya lagen ser ut och hur du bäst förbereder dig inför mönstringen, säger Sofie Engström, pressansvarig på Rekryteringsmyndigheten.

Har du frågor och funderingar om värnplikten? Testa nya Värnpliktsboten här. Foto: Rekryteringsmyndigheten

Värnpliktboten svarar på frågor dygnet runt

– De flesta ungdomar är i skolan på dagarna när vi på Rekryteringsmyndigheten finns på plats och kan svara på frågor. Med Värnpliktsboten ökar vi vår tillgänglighet då boten finns där ungdomarna är – på nätet – och svarar på frågor dygnet runt, oberoende av kontorstider, säger Sofie Engström.

Var först med att testa nya Värnpliktsboten här.

FAKTA: Om mönstringsunderlaget och mönstring 

• Breven med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget skickades ut postnummervis under mars månad.

• Mönstringsunderlaget är ett webbformulär som består av ett 50-tal frågor. Frågorna handlar om bland annat hälsa, skolan, intressen och inställning till att göra grundutbildning med värnplikt.

• Ungdomarna ska logga in på webben och svara på frågorna senast 27 april 2018.

• Rekryteringsmyndigheten använder svaren i mönstringsunderlaget för att bedöma vilka som ska kallas till mönstring.

• I slutet av maj beslutar Rekryteringsmyndigheten om vilka 10 000 som ska kallas till mönstring. Då får alla som har lämnat uppgifter till mönstringsunderlaget besked om de ska mönstra eller inte.

• Att fylla i mönstringsunderlaget och genomföra mönstring om du blir kallad är en skyldighet enligt svensk lag.

Få svar på dina frågor om värnplikt och mönstring här.