Så enkelt kan du skydda dig mot livmoderhalscancer: ”Inget du ser eller känner”

Från och med nu blir det lättare, smidigare och mer bekvämt att skydda sig mot livmoderhalscancer. Om du hör till målgruppen kommer du att få ett HPV-självprov serverat ändra fram till din egen dörr.

Nu blir lättare, smidigare och mer bekvämt att skydda dig mot livmoderhalscancer i Region Västmanland.

Snart kanske du är en av de som får ett lite annorlunda brev i din brevlåda. Beroende på när din senaste cellprovskontroll ägde rum kommer du inom de närmsta åren få ett brev innehållandes ett kit för självprovtagning för humant papillomvirus (HPV). Numera kan du utföra HPV-provet själv, hemma, när det passar dig. Det tar knappt en minut. Provet skickar du sedan in för analys. Om resultatet visar att du bär på HPV kommer du att få en kallelse till en barnmorska.

Läs mer om HPV hos Region Västmanland och 1177 här

Självprovtagning är frivilligt, kostar ingenting och visar om du har HPV. Har du HPV blir du kallad till cellprovtagning hos barnmorskan. I princip all livmoderhalscancer beror på en infektion av HPV. HPV-infektion ger upphov till cellförändringar som i sin tur kan utvecklas till livmoderhalscancer.

Cellförändringar är ingenting du ser eller känner, det upptäcks genom cellprovtagning

Cellförändringar är ingenting du ser eller känner, det upptäcks genom cellprovtagning. Om cellförändringar upptäcks tidigt går de att behandla, behandlas de inte kan det i värsta fall leda till livmoderhalscancer. Därför är det viktigt att du gör provet när det väl landar i just din brevlåda. Du kan få det imorgon, men det kan också dröja några år, beroende på när din senaste cellprovskontroll ägde rum.

Tillhör du målgruppen får du ett HPV-självprov, hela vägen till din egen dörr.

Det är viktigt för din framtida hälsa att du tar saken i egna händer. Att utföra provet själv är precis lika tillförlitligt som om du skulle ha gjort det hos en barnmorska. Det är enkelt, bekvämt, säkert och tillförlitligt. Det är kostnadsfritt och kan dessutom förhindra att du drabbas av livmoderhalscancer.

Fakta:

  • 800 kvinnor i Västmanland får cellförändringar varje år.
  • 550 kvinnor i Sverige drabbas av livmoderhalscancer varje år
  • 150 personer i Sverige dör av livmoderhalscancer
  • Läs om HPV här