Ann-Christine: ”Det kändes som en fantastisk frihet”

Av en slump klev Ann-Christine Slagbrand, 57, rakt in i Postkodlotteriets tv-inspelning. Då upptäckte vinstutdelaren Magdalena Forsberg att Ann-Christine var en av vinnarna.
– Att vinna kändes precis som det ser ut i tv – man får hög puls och blir galen av glädje, berättar Ann-Christine.

Ann-Christine: "Det kändes som en fantastisk frihet"

En förmiddag i september 2020 sitter Ann-Christine på sin inglasade balkong på sjätte våningen i huset på Lillåudden i Västerås – en smal udde omringad av Mälaren. Hon är boendesamordnare åt vuxna missbrukare och arbetar hemifrån den här dagen.

– Jag tog en kaffepaus och njöt av solen. Av en händelse såg jag ett filmteam nere vid vår port och blev nyfiken. En kvinna i huset mitt emot ropade från sin balkong: ”Jag har också en postkodlott!” Då blev jag ännu mer nyfiken, eftersom jag har en lott, och gick ner i porten.

Magdalena Forsberg: ”Vi har checkar till dig”

Där kliver hon rakt in i tv-inspelningen. Magdalena Forsberg och hennes tv-team har precis gratulerat Ann-Christines granne som vunnit 200 000 kronor, och ska ge sig av till nästa vinnare. Magdalena frågar vad Ann-Christine heter medan kameran rullar – och drar sedan fram två guldkuvert ur gömmorna.

– Vi har checkar till dig med!

Ann-Christine är nämligen en av 25 grannar i hyreshusområdet som vunnit Fredagschansen* och hon får 200 000 kronor, helt oförberedd.

– Det kändes overkligt. Precis som det ser ut när någon vinner i tv – så var det! Jätteskoj och hög puls – man hör att jag tjuter och nästan går upp i falsett, och jag ser smått galen ut av glädjen, säger Ann-Christine och skrattar.

Använd Postkodlotteriets vinstkalkylator för att se hur mycket just du kan vinna.

”Lotten finns för ett gott syfte”

En viktig anledning till att Ann-Christine prenumererar på två lotter i Postkodlotteriet är att hela överskottet går till 57 välgörenhetsorganisationer – som Hjärtlungfonden, Barncancerfonden, Unicef och BRIS.

Totalt har över 11 miljarder delats ut fram till 2020 – och bara förra året delades cirka en miljard ut till alla dessa organisationer.

– Genom att prenumerera på mina lotter är jag med och bidrar till dessa organisationer, vilket känns väldigt bra – samtidigt som det förstås är spännande att ha en vinstchans. Tidigare har jag vunnit fina glas och skålar från Orrefors.

Ann-Christine har bott i Västerås hela sitt liv, och för två-tre år sedan hände flera bra saker.

– Efter 14 år i bostadskö fick jag den hyresrätt jag drömt om. En tvåa på 70 kvadrat högst upp i huset, alldeles intill Mälaren med vatten åt tre håll. Att bo så vackert nära vattnet har varit min dröm.

Hjälper vuxna missbrukare

I samma veva fick hon ett nytt jobb.

– Jag har jobbat med socialt arbete i 30 år som behandlingsassistent. Nu fick jag tjänsten jag sökte som boendesamordnare. Vi jobbar med konceptet ”Bostad först” som går ut på att vuxna missbrukare först får en lägenhet, ett andrahandskontrakt. Sedan, när personen har någonstans att bo, börjar vi med motivationsarbetet att hjälpa dem bli drogfria. Jag tror på konceptet och är tacksam för att jag har ett jobb som är så meningsfullt och intressant.

Det första Ann-Christine tänkte när hon såg guldcheckarna var att hon skulle unna sig något utan att det behövde vara så nyttigt och genomtänkt.

– Det kändes som en fantastisk frihet. Jag har köpt en ny bil, en ny soffa och tv och lite annat till lägenheten.

Hon lägger också en del i reskassan. När det blir möjligt att resa igen åker hon till Mallorca.

– Jag brukar resa till solen en gång om året och favoritresmålet är Puerto Pollensa på Mallorca.

Ditt postnummer kan vinna 107 miljoner, ta chansen!

*Varje fredag dras en vinnande postkod och alla som bor inom postkoden vinner 100 000 kronor per lott.

Barncancerfonden

Barncancerfonden är förmånstagare till Postkodlotteriet sedan 2005.

Hittills har 527 540 833 kronor delats ut.

För drygt trettio år sedan var cancersjukdomar hos barn närmast obotliga. Idag överlever mer än85 procent av de drabbade barnen tack vare forskning och utvecklade behandlingsmetoder.

Målet för Barncancerfondens arbete är att alla barn som drabbas av cancer ska kunna få den behandling som behövs för att överleva med en bra livskvalitet. Barncancerfondens vision är att utrota barncancer.

Läs mer

Barncancerfonden är en ideell förening som har funnits sedan 1982. Fondens medlemmar är sex barncancerföreningar som finns representerade i hela landet.

Barncancerfonden finansierar merparten av den svenska forskningen kring barncancer. Stödet består av såväl direktfinansiering av medicinska forskningsprojekt som stöd till utbildningar av vårdpersonal inom barnonkologin.

Läs om de välgörenhetsorganisationer vi jobbar med HÄR