Second hand-butiken som ger effekt över hela världen

De flesta känner till den, kanske har handlat eller fikat här. Men få vet hur mycket den betyder för människors liv, både här och i andra länder. PMU:s second hand-butik i Odenskog är navet där alla som skänker saker, handlar eller jobbar här tillsammans gör stor skillnad.

Second hand-butiken som ger effekt över hela världen

Här säljs kläder, möbler, porslin, verktyg och annat som är helt och rent.

PMU Pingstkyrkans second hand har funnits i Östersund i över 20 år och ligger sedan en tid tillbaka på Hagvägen i gamla Triconorbutikens lokaler. Här säljs kläder, möbler, porslin, verktyg och annat som är helt och rent. Saker som skänkts av privatpersoner och noggrant sorterats innan de går ut till försäljning. Ett återbruk som är bra för miljön och samtidigt drar in välbehövliga pengar.

Man träffar många olika människor som man aldrig skulle lära känna annars

Allt överskott går till biståndsprojekt runt om i världen. Butiken ägs av PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete) som är en av Sveriges största biståndsorganisationer och drivs i samarbete med Pingstkyrkans församling, berättar Emma Gustafsson som är butikschef.

Läs mer om vår second hand här!

Viktiga volontärer
Av de 90 som arbetar här är 68 volontärer som bidrar med sin tid och sitt engagemang. En av dem är Marie Een. Hon har varit volontär i nio år och jobbar till vardags på ett LSS-boende.
– Det blir som en livsstil att vara här, man träffar många olika människor som man aldrig skulle lära känna annars. Vi går utbildningar och får hela tiden veta hur försäljningen går och vad pengarna används till. Att de kommer till nytta för människor på riktigt.

Marie Een har varit volontär i nio år och jobbar till vardags på ett LSS-boende.

Nobelpris till läkare
PMU arbetar med ca 160 olika projekt i 35 länder. Ett av dem är Panzisjukhuset som organisationen var med att bygga upp på 90-talet i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo. En ledande profil i projektet är chefsläkaren Denis Mukwege, som fick Nobels fredspris 2018 för sina insatser att vårda kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld.

Missa inget – Följ oss på vår Facebook här!

Socialt ansvar
Second hand-butiken tar också ett stort socialt ansvar. Genom samarbete med både myndigheter och privata aktörer får människor hjälp att komma ut på arbetsmarknaden, arbetsträna och känna gemenskap. Suzan Kemigisa, som kom till Sverige som flykting från Kongo för nästan fem år sedan, arbetar med administration på Östersundshem via Innanförskapsakademin. Samtidigt är hon volontär på secondhand-butiken.
– Att vara här har gjort att jag snabbt lärt mig språket och hur det fungerar i det svenska arbetslivet. Jag känner också att jag kan bidra till att hjälpa andra genom de projekt som PMU driver, exempelvis i mitt hemland Kongo. Jag har inte pengar, men jag har min tid att ge, konstaterar Suzan.