Norrlandsägg/Pelle & Lisa – det lokala äggpackeriet som månar om sina kunder

Det går att se skillnad på ett ägg som kommer från Norrlandsägg och ett annat. På lystern och vitheten.
– När du öppnar äggkartongen ska äggen i den vara rena, säger Janne Hallberg. Därför tvättar vi alla ägg. Det har vi gjort sedan Pelle & Lisa startade företaget.

FULL FART. – Det är fantastiskt roligt att vår äggförsäljning ökar varje år, säger försäljningschef Janne Hallberg på Norrlandsägg också känt som Pelle & Lisa i Jämtland. Det sporrar oss som lokal matproducent.

Janne Hallberg driver numera Norrlandsägg tillsammans med sin bror Ulf.
– Det var Pelle & Lisa Sallin som startade företaget på en gård med 700 höns som ligger i Nälden.  Nu har det hunnit gå 44 år sedan första ägget levererades till Blå Center i Östersund, säger han och fortsätter:
– Ett stort steg på vägen var när helt nya lokaler byggdes i Valne där verksamheten finns idag.

De båda bröderna började redan i tonåren att packa ägg i företaget.
– Idag är vi tacksamma över den skolan. Den har lärt oss att hålla fast vid grundidén: Att alltid hålla konsumenten i fokus och att alltid leverera ägg med kvalitet lokalt över Norrland.

”Hos oss tvättas alla ägg rena”

En idé som fungerat i över 40 år. Men det hade den inte gjort utan den lojalitet som finns bland kunder och butiker i området.
– Jag vill rikta ett stort tack till alla trogna konsumenter, säger Janne. Det är tack vare er som Norrlandsägg fortsatt kan växa och göra det möjligt för lantbrukare i Norrland att leverera ägg som den lokala marknaden efterfrågar.

FULL FART. – Det är fantastiskt roligt att vår äggförsäljning ökar varje år, säger försäljningschef Janne Hallberg på Norrlandsägg också känt som Pelle & Lisa i Jämtland. Det sporrar oss som lokal matproducent.

Redan från början hade Pelle & Lisa i Jämtland AB fokus på att leverera rena ägg. Något som är lika viktigt i företagets ägghantering idag.
– Det finns en mängd bakterier på äggskalet. Det kan man se i studier där man analyserat bakteriemängden på ägget före och efter tvätt.  Därför hygienbehandlar vi alla ägg. Vi vill att kunden ska ha rena ägg i kylen.

Läs mer: Pelle och Lisas norrlandsgaranti

Janne fortsätter.
– Pelle & Lisa har alltid varit noga med att alla ägg i förpackningarna skulle vara hela vid leverans till kund och det prioriterar vi fortfarande. En annan hörnsten i företaget är att alltid måna om leveranssäkerheten till butiken.

Norrlandsägg arbetar självklart enbart med svenska ägg:
– I dagsläget har vi 6 leverantörer som producerar årligen drygt 70 miljoner ägg. Bara i påskveckan är det 1,7 miljoner ägg som ska tvättas, vägas, märkas, paketeras och skickas ut till våra butiker i Norrland.

Läs mer: Om Norrlandsägg och Pelle och Lisa 

Under årens lopp har företaget vuxit successivt. Men för tre år sedan expanderade Pelle & Lisa i Jämtland rejält och tog över producentkooperativa Norrlandsägg, som hade sitt packeri i Umeå.
– Varumärkena Norrlandsägg finns kvar och säljs i hela Norrland, medan varumärket Pelle & Lisa är starkast i Jämtland och södra delen av Norrland.

Efterfrågan på ägg ökar generellt, mestadels på grund av att ägg numera betraktas som hälsomat. Det gläder Janne. Men mest tacksam är han över de lokala kundernas positiva bemötande.
– Vi har under en tid sett att allt fler butiker satsar på oss lokala matleverantörer. Det är ju en förutsättning för att konsumenterna i Norrland ska kunna köpa våra ägg. När våra ägg finns på butikshyllorna ser vi att konsumenterna är väldigt trogna och väljer ägg från oss. Det är vi tacksamma för, avslutar Janne Hallberg på Norrlandsägg i Valne.