Peace & Love – mycket mer än en festival

Peace & Love firar 20 år av fred och kärlek, men festivalen som även brukar kallas för Borlänges hjärta, är mycket mer än en folkfest.
– Peace & Love är årets höjdpunkt och en chans för oss att träffa våra vänner, umgås, lyssna på bra musik och känna stadens puls, säger Jonas Grönholm.

Peace & Love är så mycket mer än en festival. Det är en folkfest.

I början av juli befinner sig Sverige i en sommardvala. Allt går ner på lågvarv och hela landet tar ett djupt andetag för att ladda batterierna inför vintern. Samtidigt händer något i Borlänge. Det ligger en förväntan i luften och de som bor i staden vet att det är dags för årets festival. Med 20 år i branschen har Peace & Love etablerat sig som en av Sveriges bästa festivaler – och är mycket uppskattad bland stadens invånare.
–  Jag och min fru flyttade tillbaka till Borlänge i början av 2000-talet och i princip varje år sedan dess har vi anordnat förfest i vår trädgård. Vi brukar duka upp ett långbord och som mest har vi haft cirka 30 gäster, säger Jonas Grönholm.

Familjen Grönholm bor några kilometer från centrala Borlänge och de brukar uppmana sina gäster att ta med sig en cykel eftersom det är ett perfekt färdmedel ner till festivalområdet.
– Vi kommer med en karavan av cyklar, säger Jonas Grönholm och skrattar.

Peace & Love betyder otroligt mycket för mig och familj

Och visst är det en härlig känsla att susa igenom sommarkvällen bland grönskande träd och härliga samtal. Det var bland annat därför nyheten om Peace & Loves konkurs för några år sedan kom som en chock.
– Vi satt i vår trädgård och drack gravöl eftersom det inte fanns någon festival att cykla ner till. Det var som att hela staden dog. Jag blev jätteglad när Peace & Love fick nytt liv igen. Det blev en nystart och på bara några år har festivalen både växt och utvecklats, säger han.

Vill du få stenkoll på vad som händer runt Peace & Love? Anmäl dig till vårat nyhetsbrev!

Inför varje förfest tar Jonas Grönholm fram en spellista utifrån de artister som spelar på festivalen. I år ser han bland annat fram emot Bob Hund och Eskobar.
– Men hela konceptet är bra. Det finns något för alla, både mat- och öltält, musik, aktiviteter samt debatter med aktuella ämnen. Det är verkligen en folkfest, säger han och lyfter fram Peace & Love som en genomarbetad festival.

Området är perfekt för både stora och små och Jonas Grönholm berättar att de har vänner som delar upp festivalen. Det innebär att de tar med sina barn på aktiviteter under dagen medan kvällen är vigd för de vuxna.
– Jag upplever att Peace & Love är en väldigt trygg festival. Det är otroligt mycket positivitet i luften – och hela staden lever upp. Jag ser fram emot årets Peace & Love och jag hoppas att vi får lika bra väder som förra året.

Vill du också uppleva kärleken och gemenskapen? Köp din biljett här!