Livsvändningen: De följde nya trenden – lämnade Stockholm för Höga Kusten

Lite slösurf på mobilen kan få oanade konsekvenser. Som att du hittar huset med stort H, på en oväntad plats. Men det är precis vad som hände skåningen och musikförläggaren Johannes Lagtun som numera har tagit sin stora familj och bosatt sig i sin frus hemstad Örnsköldsvik.
– Jag har till och med tagit med mig min mamma norrut. Flyttar vi nu slår hon ihjäl mig, säger han skämtsamt.

Familjen Lagtun lämnade storstan och fick med ens en lugnare och mer naturnära vardag.

Familjen Lagtun, med Johannes, Erika och de tre barnen Ellie 5 år, Elton 3,5 år och Ebbot 1,5 år hade nyss landat i det nya huset i Stockholm. Vardagen var hektisk och kretsade mest kring barn och jobb.

Men lite tid att surfa finns ju alltid och vid ett sådant tillfälle dök den där vita villan med röda detaljer upp. Och likt en matador som ropar ”honom ska vi ha!” i filmen Tjuren Ferdinand utbrast Johannes, ”huset ska vi ha!”. Hustrun Erika som inte kände till Johannes tankar om Örnsköldsvik blev minst sagt tagen på sängen. Trots att hon är uppväxt i Örnsköldsvik och trots att hon har både vänner och släkt kvar hade hon ingen plan på att flytta. Inte just då.
– Jag blev faktiskt rätt irriterad och undrade vad han höll på med, säger hon.

Närhet till dramatiska landskap och stadens utbud – här kan du läsa andras berättelser om flytten till Höga Kusten och hitta mer info om Örnsköldsvik

Nu har familjen funnit sig väl till rätta i den nya staden. Mycket har de redan hunnit med, bland annat har Erika och Johannes startat Övikspodden.

Men ett frö såddes som snart spirade. Inom kort var ett hus sålt, ett annat köpt. Nu bor de sedan slutet av oktober i den vita villan på Varvet i Örnsköldsvik. Och vad är känslan?
– Det känns helt rätt, säger Erika. I Stockholm var vi, som många småbarnsföräldrar är, rätt slutkörda. Just nu passar det här oss. Min mamma bor i Strömsund så det blir också närmare till henne, även till stugan i Jämtland där jag jagar.

I Stockholm var vi, som många småbarnsföräldrar är, rätt slutkörda.

Med storslagen natur runt knuten – Ewa från Polen har äntligen hittat hem

Erika, som är föräldraledig, är utbildad röntgensköterska. Entreprenören Johannes driver bland annat både Kidsify och musikförlaget Frnds Music där han jobbar med kända låtskrivare och musiker, som Timbaland och Viktor Leksell. Att synas och vara aktiv på olika events är en del av vardagen. Och som man kanske kan tro, en förutsättning för framgång. Icke, enligt Johannes.
– Många tror att det är glammigt, så är det inte. Den största delen sitter våra producenter i studion 14 timmar per dygn, menar Johannes.

Båda kände att det var dags för ett nytt kapitel i livet. Inte minst Erika:

Röda mattan och Stockholmslivet är vi ganska klara med. Jag tror inte vi är ensamma om att känna så här, utan har hört fler som tänker likadant som oss.

När pandemin härjade som mest, jobbade Johannes en hel del på distans.
– Det har visat sig att vi faktiskt kan jobba var som helst, och ändå sälja guld och slå igenom med stora hits i USA. En fördel med att jobba hemma är att det går att jobba mer ostört och slippa stress. När jag är på kontoret är jag nästan lite för tillgänglig och blir rätt störd, berättar Johannes.
– Jag trodde verkligen att vi behövde bo i Stockholm på grund av ditt jobb, men det har visat sig att det behöver vi inte alls. Det mesta fungerar digitalt, säger Erika.

Flyttfågeln som landade – möt irländaren som hittade Anna och ett nytt hem

Familjen Lagtun vid köksbordet.

Nu har storstadsstressen bytts mot frisk luft, ett hus med skog inpå knuten och en skridskobana precis vid tomtgränsen.
– Där vi bodde i Stockholm var det ganska lugnt, men klart man är medveten om skottlossningar runt hörnet. Det här är perfekt för barnen, säger Johannes.

Under de senaste åren har Örnsköldsviks musikliv satts på kartan, bland annat genom Musikmakarna, Musiklinjen på Mellansels folkhögskola och Dreamhill Academy, grundad av låtskrivaren Anders Bagge. Så Johannes, som är ett känt namn inom musikbranschen, har alltså landat rätt. På fler än ett sätt.
– Jag vill inte bara flytta hit, jag vill också göra något för stan, säger Johannes och fortsätter:

Här finns stora möjligheter att göra något bra. I kommunen finns driv, engagemang och betydligt större tacksamhet än i Stockholm.

Johannes karriär lär rulla på, likaså Erikas.
– Ja, jag tror inte det blir svårt för mig att få jobb som röntgensjuksköterska eftersom jag också specialiserat mig. Men just nu är jag hemma, sedan får vi se hur det blir.

Nu är det nytt och kul och familjen har mycket att se fram emot.
– Det här blir en bra bas för våra barn. Innan tog vi bilen till skogen, nu kan vi gå, säger Erika. Om vi saknar något? Nej, inte direkt men den stora skillnaden är färre restauranger.

På tal om Johannes mamma, hur har det gått för henne? Jo då, Johannes sålde in Örnsköldsvik så bra att hon nu bor i en lägenhet i Hörnett, ett stenkast från barn och barnbarn.
– Här ska vi åldras, avslutar Johannes.

Är Örnsköldsvik din nya utsikt – läs mer här

TEXT: Sofia Göth

FOTO: Ludwig Grundström