Lantligt men ändå nära – paret flydde staden och hittade idyllen: ”Blev även ett karriärslyft”

Brasan knastrar och björkarnas rimfrost gnistrar i solen. Vackra kransar hänger på den breda ytterdörren. I hallen möter den timrade väggen ett schackrutigt golv där fyra familjemedlemmars skor står på rad.
– Välkommen till Västerhus, hälsar Albin Grahn och Susanna Sandberg glatt.

För den som gillar riktiga vintrar har Örnsköldsvik och Höga Kusten mycket att erbjuda. Albin och Susanna grillar utomhus året runt och gillar att friluftslivet börjar redan hemma på gården.

Susanna och Albin flyttade till Örnsköldsvik våren 2020. Då hade de tillbringat de senaste femton åren i Stockholm. Med på resan norrut följde barnen Gunnar och Gillis, födda 2016 och 2018.
– För min del blev en flytt aktuell ”på riktigt” efter att vi fick barn, säger Susanna och fortsätter:

Vi började åka bort från Stockholm på helgerna och insåg att då kanske vi inte ska bo i stan. Vi utnyttjade inte heller nöjesutbudet längre.

En annan anledning till flytten var viljan att bo i ett vackert hus. På landet, men ändå inte för långt från stan – och med utsikt och kvällssol.
– Hus har varit viktigt för oss, men i större städer är det svårt att få det man vill ha. Även efter flytten sökte vi ganska länge. Vi har fått höra från andra att vi har för höga krav. Men så dök huset upp, berättar Susanna och Albin fortsätter:
– Vi kommer hit och så är det verkligen den idyll vi letat efter. Det blir ett helt nytt liv när du får ta hand om något och har en egen plats för familjen. Vår äldste son frågade nyss ”Hur länge får jag bo här?” och har precis börjat inse att han ska få stanna för gott.

Nära till idyll, natur och jobbet – här kan du läsa andras berättelser om flytten till Höga Kusten och hitta mer info om Örnsköldsvik

Lantligt, men ändå nära. I Västerhus finns utsikten, solläget och lugnet – men även barnens förskola och närheten till stadens utbud.

Familjen spenderar mycket tid ute på gården där de påtar och grillar korv. Barnen springer ut och leker när de vill. Här finns ingen trafik att oroa sig över. En bit bort börjar en cykelbana som går hela vägen in till stan.
– Vi har hittat en ”sweet spot” här i Västerhus! Det är lantligt men nära all service som ger en smidig vardag, säger Albin.

En kilometer från huset finns förskolan Mobacken, ett föräldrakooperativ med små barngrupper.
– De har en utepedagogik som vi gillar. Barnen har med sig utflyktsväska på torsdagar. Då går de till skogen. Själva är vi med och fixar med huset och gården. Det har varit ett bra sätt för oss att lära känna både barn och föräldrar i byn. På förskolan i Stockholm kände vi inga och upplevde att det i perioder var olika pedagoger varje dag. Så är det verkligen inte här, säger Susanna.

Tinder tog influencern från 36 kvadrat till drömlivet i Höga Kusten – ”Hittade hem på alla plan”

”Det är lantligt men nära all service”, berättar Albin om sitt boende i Västerhus.

För den som älskar friluftsliv är det perfekt att ha skogen runt knuten. Albin orienterar och springer trail bakom huset. Familjen har också nära till smultronstället Rutberget där de vandrar, plockar hjortron och åker skidor.
– En sak som slagit oss är hur otroligt fina övernattningsstugor det finns överallt, ibland finns till och med båt att låna! Det är perfekt här för friluftsliv med barn. Du kan gå en kilometer för att komma fram till en öppen stuga med ved. Så otroligt praktiskt och fint, berömmer Albin.
– Här är det dessutom aldrig trångt och skräpigt i naturen! Första året frågade vi oss ofta; Hur kan det vara tomt på det här fina stället? Nu har vi vant oss, säger Susanna med ett leende.

Albin och Susanna har hittat hem i sitt timrade torp.

Albin slår också ett slag för riktiga vintrar med skidåkning.
– Jag är uppväxt på småländska höglandet när det fortfarande fanns mycket snö där och var med i en skidklubb som barn. Att få tillbaka det har betytt mycket. Både som vardagsträning och för äventyren som blir möjliga. Inte mycket kan slå känslan av att ligga uppe på Rutberget och titta på orrspel, eller norrsken för den delen!

Susanna berättar att Gunnar också gillar att åka skidor. Han har nu precis börjat träna backhoppning inne i stan. En sport med starka rötter i Örnsköldsvik.
– Morfar kommer härifrån och har själv tränat i yngre dagar. Han är verkligen pepp på detta, skrattar Susanna.

Albin och Susanna stortrivs i Västerhus.

Men jobben då, hur gick det med dem? Jo Susanna, som är utbildad dietist, har en doktorandtjänst i kost och måltidsvetenskap vid Umeå Universitet. Tjänsten dök upp i samband med flytten och blev extra attraktiv tack vare kort pendlingstid med tåg och flexibla arbetstider.
– Jag är i Umeå några dagar varje vecka, men ser det inte som en stor grej att pendla. Det går så smidigt att jobba på tåget. Jag börjar jobba vid 7.30 då tåget går och sedan stannar det precis vid universitetsområdet. Vi är fyra på min arbetsplats som bor i Örnsköldsvik och den allmänna uppfattningen är att det funkar smidigt för den här typen av jobb, berättar hon.

Albin arbetade innan flytten som journalist på DN och förläggare på bokförlag. I dag är han copywriter och kommunikationskonsult.
– För oss båda blev det ett karriärlyft att flytta till Örnsköldsvik från Stockholm, säger Albin och fortsätter:

Jag bytte bransch och yrke och trivs bättre än någonsin. Det låter som att vi hittar på och sockrar sanningen, men det är faktiskt sant!

Albin, som hoppades att visionen om ett lugnare liv skulle stämma, säger att den önskan har slagit in. Paret berättar att de faktiskt lägger mindre på resande nu än i Stockholm.
– Och då jobbar jag ändå i Umeå ett par dagar i veckan! När vi åkte tunnelbana blev det ett projekt varje gång vi skulle träffa vänner eller åka på utflykt. Så upplever jag det inte nu, säger Susanna.

Med glimten i ögat lägger Albin snabbt till:
– Men man kanske måste ploga sig ut med traktorn ibland!

Är Örnsköldsvik din nya utsikt? Läs mer här

TEXT: Malin Wiklund

FOTO: Ludwig Grundström