Örebro Airport – en stor flygplats i flexibelt format

Ordet stor beskriver inte här varken yta eller antalet ankomster och avgångar, utan är snarare en beskrivning på en plats med enorm kapacitet, en plats som skapar förutsättningar för global tillgänglighet, trygghet och tillväxt.

Örebro Airport - en stor flygplats i flexibelt format

I år firar Örebro Airport 40 år som flygplats. Från att 1978 ha haft ett flygledartorn, några mindre lokaler och en liten start- och landningsbana, har flygplatsen utvecklats till ett regionalt nav där framför allt frakt- och passagerartrafiken spelar en viktig roll. Idag har flygplatsen en landningsbana som är en av de längsta i Sverige, där stora flygplan från hela världen kan landa och lyfta.

Härifrån kan resan ta sin början till någon av de många destinationer som erbjuds, och här kan resenären njuta av hemkomsten till flygplatsen med de blå bergen som fond och veta att tiden det tar att kliva ur flygplanet, få sin resväska och komma hem är den kortast tänkbara.

Foto: Pavel Koubek

För företagen i regionen har Örebro Airport en viktig uppgift att fylla. Värdefullt gods hanteras dagligen i de luftburna transporterna till och från flygplatsen. Det kan handla om allt från stora turbiner och verktygsdelar för industrin, till lastpallar med e-handel och styckegods. De stora fraktflygplanen bidrar till att göra flygplatsen till den största regionala fraktflygplatsen i Sverige.

Tack vare Örebro Airport kan också den unga kvinnan som just hittat sin drömklänning på nätet i Asien, USA eller någon annan del av världen, ha klänningen i handen inom några dygn.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en viktig samarbetspartner där en sedan länge väl fungerande kollaboration hamnade i skarpt läge i somras. Härifrån har nämligen alla internationella brandflyg till de många skogs- och gräsbränderna i Sverige stationerats och utgått. Försvaret är en annan samarbetspartner som ser Örebro Airport som en av de mest betydelsefulla flygplatserna i landet med sitt strategiska läge.

Att vara anställd på Örebro Airport innebär att ha ett variationsrikt jobb. Örebro Airport-akademin är en stolthet i företaget, där de interna utbildningarna i en bransch med stort regelverk upprätthåller löpande kvalité i arbetet. Av de 50 anställda har de flesta varit här länge vilket lett till stor erfarenhet och hög kunskap, men det berättar också om en arbetsplats där människor trivs. Platsen rymmer många andra företag. Sammanlagt arbetar över 500 personer på området.

Läs mer om 40 års firandet här

Framtiden då? Ja, i det närmaste ska 40-årsjubileet firas med öppet hus den 15 september. Längre fram kommer öppning att ske av den förlängda landningsbanan som kan ta emot världens största flygplan, vilka kostnadseffektivt sedan kan operera till världens alla destinationer.

Miljöarbetet är en viktig del i alla processer på flygplatsen. Målsättningen är att Örebro Airport så långt det är möjligt ska vara fritt från fossila bränslen redan de närmaste åren. Det gäller energiåtgången i de olika arbetsmomenten på själva flygplatsen där el nu ersätter bensin och diesel som drivmedel. Etablerad kollektivtrafik finns i framtiden ansluten till flygplatsen för arbetstagare och resenärer som vill ta sig till och från området på ett miljösmart sätt.

Arbetet fortsätter med utveckling av passagerartrafiken. Målet är att expandera med fler reguljärlinjer och nya attraktiva charterdestinationer. Blickar vi ytterligare några år in i framtiden, då är Örebro Airport Sveriges största fraktflygplats.

Ska du ut och resa? Glöm inte att kolla vår checklista