En idrottsfest för unga när den är som allra bäst.

Nordiska ungdomspelen är här för att stanna! Årets arrangemang går den 24-25 februari med invigning kvällen innan. I år med tävlingar i sex grenar på fem arenor och dessutom ett stort party på lördag kväll i Frösö Park Arena där idrottande ungdomar, deras ledare och medföljande föräldrar firar tävlingsdagarna.
–I år jobbar vi extra både med fler tävlingar, partyt och att sprida goda värderingar och schyssta attityder, säger Johanna Ojala som är en av intititativtagarna till satsningen, Nordiska Ungdomsspelen.

Johanna Ojala brinner för rörelseglädje som en metod och ett bra spår till ett bra idrottsliv oavsett om det handlar om elit eller bara för att hålla sig i form och må bra.

Många skidintresserade i mogen ålder får något ljust i blicken när man hör talas om Nordiska Ungdomsspelen. Orsaken är att evenemanget var något av vinterns höjdpunkt för skidåkande ungdom och juniorer mellan 1968 -1998. På den tiden var det längdskidor, backhoppning och nordisk kombination som gällde.

I februari 2017 gjorde NUS come back men eftersom hoppbacken rivits blev programmet istället längdskidor, skidskytte, slalom, skicross och skidorientering. Totalt kom 670 deltagare från fem länder. Något av en flygande start.

–Idén bakom NUS är att skapa en fleridrottsfest för unga vinteridrottare i åldern 9-16 år. Detta år har även konståkning anslutit. Därmed blir det tävlingar i sex idrotter på fem arenor under helgen 24-25 februari. Längdskidor och skidskytte på Östersund Skidstadion, konståkning i Östersund Arena, slalom i Gustavsbergsbacken, skicross i Ladängen och skidorientering i Frösö Park. Nästan som en liten variant av de stora tävlingar som samtidigt pågår i Sydkorea säger Johanna Ojala.

Alla deltagare får guldmedalj i vackert band. För plats 1-3 är den lika stor och fin som de medaljer som deltagarna i Pyeongchang tävlar om.

Förutom att det ska vara fina tävlingar på alla arenor så är inramningen viktig. Därför satsar NUS på både en festlig invigning på fredag 23 februari och ett party med mat, prisutdelning, underhållning och actionlek i Frösö Park Arena efter tävlingarna på lördag kväll.

Johanna Ojala ansvarar för övergripande utvecklingsfrågor, vilket detta år resulterat i ett initiativ för jämställdhet och schyssta attityder.

– Det stämmer, säger Johanna, det är viktigt hur killar pratar om tjejer och tjejer om killar. Deltagarna i NUS är 9-16 år och då sätts många attityder och manér. Därför har vi engagerat Locker Room Talk, det vill säga de två unga killar som skapat ett företag och en metod att synliggöra frågan och göra något åt den, som fick Zlatans pris på Fotbollsgalan. Dom kommer att skapa små ”clinics” på de olika arenorna och dessutom medverka under partyt på lördag kväll.

Hur gör man då om man vill vara med på idrottsfesten?

–Jo, då bör man snarast gå in på hemsidan www.nordiskaungdomsspelen.se och leta sig fram till sin idrott – eller sina idrotter – för eftersom det är en tvådagarstävling så kan man hinna med flera grenar. På hemsidan gör man sin anmälan till både tävlingar och party. Men ett gott råd är att anmäla sig i tid för flera idrotter har ett tak för antal deltagare och det väntas bli fullt, berättar Johanna

Se Nordiska ungdomsspelens festgeneral Emil Eklöv och Robin Bryntesson förbereda sig för festen