Gör som 3 000 andra i Örebro län – Låt roboten klippa gräset

Med våren på intåg börjar börjar det bli dags att förbereda sig inför årets gröna säsong. Hos Nerike Skog & Trädgård är förberedelserna inför årets högsäsong i full
gång. Traditionella handjagare, åkgräsklippare, robotgräsklippare, röjsågar, motorsågar, häcksaxar och allt annat man kan tänka sig står redo i butiken i Kumla. I
verkstaden förbereds robotgräsklipparna som snart ska släppas ut på grönbete.
– Vi har både försäljning, serviceverkstad och robothotell, så vi har att göra hela året. Men våren är absolut högsäsong för oss, säger Dennis Öberg, butiksansvarig på
Nerike Skog & Trädgård.

I butiken i Kumla hjälper Jakob och Dennis dig att hitta rätt utrustning för dina behov.

I norra Kumla har Nerike Skog & Trädgård sin verksamhet, närmare bestämt i Norra Mos industriområde. I nybyggda lokaler ryms både butik och serviceverkstad.
Företaget hjälper kunder från hela Örebro län med omnejd med allt som rör maskiner och tjänster för grönytearbete.
– Vi har en fullsortimentsbutik med försäljning av maskiner och tillbehör, samt serviceverkstad, vilket innebär att vi kan hjälpa kunderna hela vägen från att välja rätt maskin till att serva och reparera maskinerna. Vi erbjuder även hämtnings- och lämningstjänst för de som inte har möjlighet att komma in med sina maskiner själva. När det gäller robotar så åker vi ut till kunden och installerar majoriteten av de vi säljer, berättar Dennis.

Nystartat företag med lång erfarenhet
Nerike Skog & Trädgård slog upp portarna för tre år sedan men Dennis, som är en av delägarna, har arbetat i branschen i över 20 år.
– Eftersom jag jobbat länge i den här branschen visste jag vilka som var duktiga. Lyckligtvis fick jag med mig några riktigt bra personer när vi startade det här företaget, berättar Dennis.

Även om Nerike Skog & Trädgård är relativt nystartat så finns alltså erfarenheten där, de som jobbar i företaget har varit i branschen länge. Under högsäsong är de omkring tio personer.
Bakgrunden till starten av företaget var att Husqvarna ville ha en handlare i regionen och kontaktade Dennis.
– De ville ha en samarbetspartner i den här regionen. Husqvarna är också det märke vi jobbar mest med idag, vi har deras kompletta sortiment inklusive deras proffsmaskiner. Men vi har även andra märken. Stiga till exempel är duktiga på vissa produktgrupper och för oss är det viktigt ha rätt maskiner för alla olika behov och budgetar, säger Dennis.

Robotgräsklippare
Att låta en robot klippa gräsmattan har blivit väldigt populärt på senare år, det har väl knappast någon missat. Många i Örebro län har köpt sin gräsklipparrobot hos just Nerike Skog & Trädgård.
– Det har exploderat de senaste åren, nu säljer vi 3-400 robotar om året, berättar Dennis.

Men någon nyhet tycker inte Dennis att det här med robotarna är.
– Husqvarna släppte sin första automatiska gräsklippare 1995, själv installerade jag min första 1998. Fast det tog många år innan det slog igenom på bred front, men sedan 2010 har efterfrågan ökat stadigt för varje år, säger Dennis.

Det är framförallt privatpersoner som har köper robotklipparna, men nu börjar även kommersiella aktörer få upp intresset för de tystgående maskinerna.
– Efterfrågan har ökat från kommersiella aktörer. Kommun, förvaltningar, bostadsrättsföreningar och idrottsföreningar har insett att det här är ett bra komplement för dem, säger Dennis.

Installation av robotsystemet
Dennis berättar att de flesta kunder som köper en robotgräsklippare även vill ha hjälp med att installera systemet hemma i trädgården.
– Vi lägger kabel, programmerar tider och intervaller och ser till att allt fungerar som det ska. Det tar lite tid att få igång allt och det är många som inte vill hålla på och krångla själva, så då ser vi till att de får allt installerat och klart, säger Dennis.

Robothotell
En robotgräsklippare från Husqvarna kräver väldigt lite underhåll. Med en årlig basservice säkerställer man klipparens funktion år efter år. Då är robothotellet hos Nerike Skog & Trädgård en  smidig och populär lösning. Lämna in roboten på hösten och hämta ut den igen på våren –

Lämna in roboten på hösten och hämta ut den igen på våren – nyservad, uppdaterad och redo för ännu en sommar

nyservad, uppdaterad och redo för ännu en sommar.
– Vårt robothotell är väldigt uppskattat. Man lämnar in sin robot till oss på hösten, vi går igenom maskinen och byter det som behöver bytas, som tätningar, packningar och lager. Under vintern förvarar och underhållsladdar vi maskinerna och när våren kommer hämtar man sin robot och då är den som ny igen, säger Dennis.

Klippo
Även om mycket kretsar kring robotar så säljer man många andra maskiner och förstås även vanliga gräsklippare och åkgräsklippare. Bland åkbara gräsklippare säljs både Stiga och Husqvarna. Bland handjagare står det klassiska märket Klippo fortfarande högt i kurs.
– Det är robusta maskiner. Företag, föreningar och förvaltningar vill ha Klippo. Det viktiga för oss är att kunna erbjuda rätt kunskap och rätt maskiner oavsett vad kunden har för önskemål och behov, säger Dennis.