Företagsklimatet i Avesta kommun är en hjärtefråga för Moderaterna.

Detta är en annons framtagen av Moderaterna i Avesta.

• Företagsamhetsklimatet.
• Skolan.
• Valfrihet inom omsorgen.
De viktigaste frågorna i Avesta inför kommunvalet enligt Moderaterna.
– Vi kan vända den negativa trenden i kommunen men då behöver vi en förändring - nu, säger oppositionsrådet Johan Thomasson.

Företagsklimatet i Avesta kommun är en hjärtefråga för Moderaterna.

– Vi har sett hur Avesta har sjunkit på Svenskt Näringslivs ranking över Sveriges kommuner senaste åren, säger Johan Thomasson. När Moderaterna var med och styrde (2002-2006) låg kommunen som bäst på 57:e plats. På den senaste rankinglistan (2017) ligger Avesta på 138:e plats.

– Vi kan ta oss in på Svenskt Näringslivs topp 50-lista, säger Johan Thomasson, men då krävs det att vi gör förändringar.

Här kan du läsa mer om vår politik

Några konkreta M-förslag på hur utvecklingen ska vändas:
– Vi måste ha dialog med företagarna, vi behöver få veta vad vi kan hjälpa dem med så att de kan verka och utvecklas i vår kommun, säger han.

Kommunen ska inte heller driva verksamheter som privata företag kan göra bättre, menar han:

Hur skolan ska göras bättre är en komplex fråga menar Johannes Kotschy.

– Ju färre verksamheter kommunen bedriver, ju större möjligheter för lokala företagare att verka i kommunen, säger Johan Thomasson.

Skolan är ett annat högprioriterat område för Moderaterna.
– Vi ligger dåligt till i ett nationellt perspektiv, på plats 273 av 290 just nu och det är inte bra, säger Johan Thomasson.
Hur skolan ska göras bättre är en komplex fråga menar Johannes Kotschy, skolpolitiskt sakkunnig hos Moderaterna i Avesta, men några saker ser han som självklara:

En annan hjärtefråga för Moderaterna är valfriheten – och den saknas i den kommunala äldreomsorgen i Avesta enligt Maarit Hessling.

– Vi måste ge lärarna lärarjobbet tillbaka. De måste få jobba med att lära ut saker, de ska inte vara administratörer, säger han. – En annan viktig sak är att behålla den kompetens som finns. Vi måste fråga oss hur vi ska kunna konkurrera med andra kommuner och titta på saker som arbetsmiljö och ersättning till exempel.

Johannes Kotschy understryker att det inte är politikernas jobb att leverera en färdig plan för hur skolan ska förbättras:
– Vi politiker kan fatta riktningsbeslut. Sedan är det upp till experterna på bildningsförvaltningen att ta fram en plan för hur det ska göras.

En annan hjärtefråga för Moderaterna är valfriheten – och den saknas i den kommunala äldreomsorgen i Avesta enligt Maarit Hessling.
– Eftersom det bara finns kommunala äldreboendet så har våra äldre invånare bara två alternativ: att flytta till det kommunala boendet eller att flytta till en annan kommun, säger Maarit Hessling. Det är inte vår uppfattning om valfrihet, fortsätter hon.

– Privata omsorgsföretag kan vara ett bättre alternativ än den kommunala, det finns det många exempel på i landet.

– När marknadsekonomi inte fungerar får man vara pragmatisk och lägga ideologi åt sidan, säger Ulf Berg.

Till sist, en het politisk potatis i Avesta- situationen i Krylbo:
– Vi har problem där.  Där finns ett oseriöst fastighetsbolag som hyr ut lägenheter utan kontroll. Vi var den kommun i landet som tog emot flest flyktingar per capita och det är dålig integration att placera alla i samma nedgångna bostadsområde, säger Johan Thomasson.

Förre kommunalrådet Ulf Berg tycker att Moderaterna kan gå så långt som att köpa in fastighetsbeståndet:
– När marknadsekonomi inte fungerar får man vara pragmatisk och lägga ideologi åt sidan, säger han.

Moderaterna i Avesta vill se en blomstrande livaktig kommun – igen.
– Vi har visat tidigare att vi kan styra i kommunen. När vi styrde mellan 2002 och 2006 med Ulf Berg som kommunalråd låg vi 57:a på Näringslivets rankinglista, säger Johan Thomasson.