M-elektrikern vill koppla upp Hedemora mot framtiden – ”Vi måste få igång flyttcirkeln i kommunen”

Detta är en annons framtagen av Moderaterna i Hedemora.

Elektrikern som blev politiker - nu vill han koppla upp Hedemora mot framtiden.
– Vi måste få igång flyttcirkeln, säger Lennart Mångs, oppositionsråd för Moderaterna.
Nya äldreboenden, moderna ungdomsgårdar och en total genomlysning av kommunala förvaltningar är konkreta förslag för att få fart på kommunen.

Moderaterna i Hedemora.

Lennart Mångs, 58, är politikern som både jobbat på golvet och varit egen företagare. Det har gett erfarenheter som han tagit med sig in i det nya politiska livet.
– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och utvecklingen i Hedemora, säger Lennart Mångs.

Lennart Mångs, 58, är politikern som både jobbat på golvet och varit egen företagare

Han  hade inga planer på att ge sig in i politiken förrän han blev tillfrågad:
– Jag har familj, fru och två vuxna barn, bor på en gammal bondgård och insåg att jag har tid och möjlighet engagera mig. Så jag tackade ja.

Sedan hösten 2017 är han oppositionsråd för Moderaterna.  Nu vill den före detta elektrikern se en genomlysning av de kommunala förvaltningarna:
– Vi står inför stora investeringar i kommunen och behöver se över vad vi gör med pengarna, att vi gör rätt saker med rätt mängd pengar. Det är ju kommuninvånarnas pengar som används, säger Lennart Mångs och fortsätter:
– Som gammal företagare vet jag att man inte kan dela ut pengar hursomhelst. Man kan inte bara titta på fjolårets anslag och räkna upp det när man gör ny budget. Man måste ju titta på resultatet.

Att få fart på flyttcirkeln i Hedemora har hög prioritet på M:s lista:
– Det finnshus till salu för den som vill flytta hit. Samtidigt har vi runt tusen ensamstående över 65 som bor i villor, säger Lennart Mångs och fortsätter:
– Därför vill vi bygga attraktiva boenden för de äldre. Lägenheter med sjöutsikt som de som nu bor ensamma villl flytta till? De ska ha råd bo där och det ska kunna göra en bra affär.

Förutom bostadsmarknaden vill M satsa på fler fritidsaktiviteter för unga.
– Vi har sporthall, ishall, ridhus, fotbollsplaner och simhall för de som idrottar men vi behöver skapa en upphottad, eller uppkopplad, version av gamla tiders ungdomsgård för de som i dag sitter hemma och spelar.

Trygghet är en annan viktig fråga i Hedemora:
– Vi behöver bättre belysning på kvällarna i vissa områden och vi vill att polisen ska få mer resurser, men det är ju en rikspolitisk fråga, säger Lennart Mångs.
– Vid behov kan vi tänka oss att kommunen hyr in vaktbolag i vissa områden för att invånarna ska känna sig trygga.

Moderaternas idéer är inte tomma vallöften försäkrar Lennart Mångs:
– Vi kommer inte få egen majoritet men vi ska försöka övertyga alla om vad vi anser är det rätta, säger han.
– Det är kärnverksamheten vi värnar om, det vi politiker är lagstadgade att göra. Som gammal företagare vet jag att det i slutändan alltid handlar om ekonomi. Därför det är så viktigt med en genomlysning av vad kommunen gör med skattebetalarnas pengar.