Heltäckningsmattans återkomst – Matts Mattor i Borlänge ökar mysfaktorn med längre ludd

Den är tillbaka! Miljövänlig, mjukare och hållbarare Heltäckningsmattan är populärare än någonsin.
Heltäckningsmatta eller ryamatta? Vad du än söker så finns det hos Matts Mattor.

Matts Dahlberg gläds över heltäckningsmattans återkomst. I hans butik hittar du det mesta som kan förgylla ditt golv.

I den gnistrande snön utanför Dalarnas Största Mattbutik ligger det heltäckningsmattor. Det är små mattprover från den senaste kollektionen. Mattexperten Emil Stolpe sandar med fyrkantsprover i olika grå nyanser. Han har många års erfarenhet hos Matts Mattor och i dag vankas det produktfotografering, han ska uppdatera butikens Facebooksida.

Baksidan är framsidan
I magasin och inredningsprogram kan man se tydliga tendenser. Heltäckningsmattan är tillbaka, den moderna varianten alltså
–Baksidorna har blivit så bra! Inga mer gummibaksidor, nej nu är det kvalitétsväv eller filt som andas som med fördel kan läggas på källargolv, berättar Matts Dahlberg ägaren till familjeföretaget Matts Mattor.

Lättskött, varm, hygieniskt och vem vill inte ha en lyxig hotellkänsla hemma?

I slutet av 70-talet var det inte bara utsvängda byxben som tvärdog. Heltäckningsmattorna revs ut från de svenska hemmen och har varit som bortblåsta länge.

Spana in våra heltäckningsmattor här!

En heltäckningsmatta i trappan kan skapa en fantastisk känsla. Det gör att den känns varmare och mysigare.
Ezat Rahimi syr upp måttanpassade mattor som ska läggas i en husbil

Tät, mjuk eller fluffig
Matts Dahlberg och Emil Stolpe står i kassan och pratar om trender
– Som ett tillägg till allergidebatten som var het i början på 80-talet är ju att nu är det helt andra mattor och dessutom så binder heltäckningsmattor dammet och hindrar det från att yra runt i rummet.
– Precis, istället för att andas in damm så dammsug bort det, säger Emil fortsätter berätta
– Vi har också en ny trappkollektion som inte bara är snygg utan även värmande och gör trappan säkrare att gå i. Att vi sedan har inläggningsservice gör det enkelt att handla i vår butik.

Myshörna för stora och små
I butiken finns en lekhörna för de yngre besökarna. Där står det en tipi uppställd och ett bord med ritgrejer, allt redo för den yngre målgruppen. På andra sidan den stora butikslokalen finns den andra myshörnan, fylld med heltäckningsmattor. Normalt är heltäckningsmattan fyra eller fem meter bred och sedan bestämmer kunden längden.

Vi vill få bort osäkerheten med att låna hem mattprover.
–Att hitta rätt heltäckningsmatta till kunden är riktigt roligt, berättar Emil Stolpe
Han fortsätter berätta om butikens syn som renodlad mattbutik och att fokuset ligger på nöjda kunder.

Blir det en deal, så är det bara ett plus i kanten

I butiken är det tydligt att det inte bara är heltäckningsmattan som är på frammarsch, hela 15 procent av försäljningen hos Matts Mattor är ullmattor. En positiv trend är att efterfrågan på naturmaterial har ökat och branschen har lyssnat.

Hos Matts Mattor i Borlänge hittar du en brett utbud av olika sorters mattor.
I Matts butik hittar du ett stort utbud av mattor. Här finns över 6000 olika modeller.

En riktig mattaffär
Ett medelålders par kliver in i butiken och går bort mot skylten som guidar kunderna till heltäckningsmattorna. Paret känner längs mattproverna, återkommer hela tiden till modellen Softy, en långluddad heltäckningsmatta för 398 kronor kvadratmetern, bredvid ligger det mängder med olika alternativ allt från 139 kronor kvadratmetern. Matts Dahlberg kommer fram för att svara på eventuella frågor.

Alltså vi trodde aldrig att vi skulle vilja ha heltäckningsmatta igen!

– Då välkomnar jag er hit och kan berätta att dagens heltäckningsmatta är av bra kvalité. Baksidorna går inte att jämföra med -70 talets, säger Matts.
–Vi har förstått det, vi rev ut vår rosa matta i början av 80-talet, klart vi saknade den varma ombonade känslan men trodde aldrig vi skulle köpa heltäckningsmatta igen.

Vill du ha inspiration för ditt hem? Följ oss på Facebook!

Butiksägaren berättar att paret är långt ifrån ensamma med sina erfarenheter och bekräftar trenden om heltäckningsmattan återkomst. Han pratar om mysfaktorn och att man kan få mattan i önskad form efter behov. Matts gissar färg:
–Grå eller beige kulör kanske?
–Vi hade tänkt grå, svarar kunderna i mun på varandra och ler.

Hos Matts Mattor finns en stort utbud att mattprover. Den senaste inredningstrenden är heltäckningsmatta.
Att välja rätt heltäckningsmatta är enkelt, när vi delar med oss av erfarenheter och goda råd

Matts visar dem rätt i heltäckningsmattsdjungeln och lämnar dem sedan för att kunna känna efter i lugn och ro. En bit bort kallar en kund, det är en kvinna som behöver råd om en gångmatta till sin husbil, Matts Dahlberg visar på olika alternativ för platsskurna mattor.

Heltäckningsmatteparet är på väg till kassan och flikar in med en fråga
– Just vi glömde ju fråga, tål den värmegolv?
– Ja, alla våra heltäckningsmattor tål värmegolv och dessutom är det enkelt att ta bort fläckar, använd lite ljummet vatten, informerar mattexperten.

Vill du att din matta ska ”må bra”? Här hittar du våra skötselråd.