Marklunds firar 75 år – Jens för farfars arv vidare: ”Vi tar sikte på 75 år till”

Kompetent, hållbart och lokalt. Med de nyckelorden har Marklunds servat kunder i Jämtland och Härjedalen i 75 år.
I dag är företaget marknadsledande i regionen inom flera verksamhetsområden.

Delägarna Stefan Andersson, Lars-Erik Eriksson, Bengt Skylare och Jens Marklund driver olika enheter i Marklundsföretagen, som förutom i Brunflo också finns i Bräcke och Åre.

När Jens Marklund, tredje generationen marklundare, ser tillbaka på Marklunds långa historia ser han ett företag som inte bara vuxit i regionen, men som också räckt upp handen när spännande projekt och nya affärsområden dykt upp.
I 75 år har Marklunds varit betydelsefulla aktörer i byggandet av stora, viktiga projekt. Allt ifrån villor och lägenheter till skolor, sjukhem, industribyggnader, sporthallar och museer.

Berättelsen om Marklunds började 1945 när Gert Marklund startade Marklunds Elektriska, som företaget hette då.
– Då var de stora jobben elektrifiering av Kallbygden och västra Jämtland. Efter några år byggdes Kastalskolan i Brunflo och det var vi som stod för elen, berättar Jens Marklund, Gerts sonson tillika majoritetsägare i Marklunds.

I början av 1970-talet gick Gert bort och sonen Stig tog över verksamheten. Stig utvecklade företaget till att bli ett av de större i länet.

Gert Eskil Marklund startade och drev Marklunds under 1945-1971. Sonen Stig tog över verksamheten 1971 och fortsatte fram till 2008.

Följande decennier kantades av expansion och nya affärsområden – det var under den här tiden som Brunflo byggdes upp. Bostadsområden i Lugnvik och Torvalla följde på detta. På senare tid har Campus Östersund varit en stor arbetsplats med både renoveringar och nybyggnationer.

Dessutom startades en helt ny serviceavdelning, Marklunds Service som i dag är ett eget bolag.
– Det blev något nytt, att åka hem till folk och serva maskiner, berättar Jens.

Lars Festin, en rutinerad trotjänare på Marklunds, kopplar en timer i ett nytt kök åt Folkhälsomyndigheten på campusområdet i Östersund.

Under 80- och 90-talen fortsatte Marklunds spännande resa och de utförde elinstallationer i stora byggen, till exempel Länsmuseet, Skatteverket och Polishuset i Östersund.
1998 öppnade de en butik i Brunflo som i dag är en del av vitvarukedjan Elon.

I dag är Jens Marklund delägare tillsammans med tre kompanjoner som driver olika enheter i företagen som också finns i Bräcke och Åre.
Från att ha varit en renodlad elfirma har Marklunds under årens lopp successivt utökat sina tjänster. I dag säljer de även värmepumpar, fastighetstvättmaskiner och storkök till skolor och restauranger. Ett tiotal tekniker med speciella kompetenser utför montage, reparationer, och underhåll.
– Vi ville utvecklas och bredda oss, säger Jens och påpekar:

Inom fastighetstvätt är vi på topp 20 av försäljarna i Sverige.

Vad är då nyckeln till framgång, expansion och att lyckas på en relativt liten ort? Jens har svaret.
– Vi tar vara på rätt kompetens. Vi är ett lokalt förankrat bolag som funnits länge på orten. Jag tror att andra uppfattar oss som seriösa och pålitliga. Det gäller också att vara öppen och ta vara på de affärsmöjligheter som finns inom nya områden. Dessutom har många hockeyfamiljer i Sverige kanske hört talas om Marklunds Cup. Det är Marklunds egen hockeycup som varje år lockar ungdomar och deras föräldrar från hela landet, säger Jens Marklund.

Ledande montören Robin Backlund kopplar elcentral på nya kvarteret Söderbo, den nybyggda stadskvarteret på söder i centrala Östersund.

Det stundande 75-årsjubileet ska märkas på olika sätt. I maj blir det Marklundsdagar för kunderna, och i höst åker personalstyrkan på 39 personer till Berlin. Framtiden ser ljus ut.
–Vi har bra med jobb och vi vill vara en del av att hitta lösningar för ett hållbart samhälle. Där ska vi hänga med i utvecklingen, säger Jens Marklund.

De fyra delägarna (se bilden ovanför), med olika ansvarsområden, bildar ett starkt team som ska ta företagen vidare in i framtiden.

Här kan du läsa mer om Marklunds.

Några av Marklunds olika tjänster:

● Elinstallationer.
● Kyla och värmepumpar.
● Storkök.
● Hushållsservice.
● Passersystem.
● Fastighetstvätt.
● Industritvätt.