Nya biogasmacken i Torvalla – ett förstasteg mot fossilfria bilresor i Norrland

Invigningen av biogasmacken i Torvalla är en efterlängtad klimatsatsning i tider av höjd skatt på både fossilberoende fordon och fossila drivmedel.
– Snart går det även att köra längre norrut på biogas, med en otroligt positiv klimateffekt, säger Mattias Dahlgren, vd på Mabil i Östersund.

Nya biogasmacken i Torvalla – ett förstasteg mot fossilfria bilresor i Norrland

Bonus Malus och höjd drivmedelsskatt gör att bilen kostar allt mer, särskilt i Norrland. För många är en elbil dyr att köpa och bristen på laddstolpar norröver gör ett köp ännu svårare att motivera. Efter nyår kommer skattepolitiken göra det ännu tajtare ekonomiskt för de flesta bilägare.
– Fordonsskatten för bensinbil kan bli drygt 30 000 kronor mer på tre år, jämfört med en biogasbil. Skatten för en biogasbil är en knapp tusenlapp på tre år. Samtidigt är biogas mycket skonsamt för både miljön och klimatet. Då känns det bra att vara återförsäljare till Suzuki som både erbjuder fyrhjulsdrift och biogasdrift på alla sina modeller, säger Mattias Dahlgren.

 

 

Tankställe i Umeå
Energibolaget Gasum kommer att fortsätta utbyggnaden norrut. I januari kommer ett nytt tankställe i Umeå och där finns även planer på biogasproduktion. Och Gasum tycker det är bråttom att få hållbara alternativ på plats.
– Tekniken finns idag så det är dumt att vänta på morgondagens lösningar. Då kan det vara för sent, säger Mikael Antonsson på Gasum.

Längre avstånd
Gasum vill satsa på lösningar som kan komma alla till del, inte bara de som har råd. Eldrift är ännu inte tillgänglig för alla.
– I norra Sverige blir också avstånden längre. Med biogas kommer du kunna köra Östersund – Umeå tur och retur, helt fossilfritt. Vi kan även erbjuda flytande biogas till tunga fordon, säger Mikael Antonsson.

”Ett tankställe i Storuman vore skitsmart!”

Heidi Andersson, armbryterskan i Storuman har som målsättning att bli fossilfri år 2025. Hon blir hoppfull när hon får höra att det blir biogas i Umeå.
– Ja, äntligen! Biogas är kanske det enklaste alternativet. Då kör du dessutom på ett svensktillverkat, förnybart bränsle istället för importerat och fossilt.

Stigande priser på bensin och diesel är ett vanligt samtalsämne även i Storuman. Och trots att orten faktiskt har laddstolpar, är steget till elbil ändå långt för många.
– Vanliga bensinbilar kan ju konverteras till biogasbilar. Och både E12 och E45 korsar Storuman. Så kanske Gasum vill komma och kika på förutsättningar för både biogasproduktion och tankställe här i Storuman?

Enligt Heidi Andersson finns gott om råvara till som skulle lämpa sig för biogasproduktion.
– Vi har både skogsrester, avloppsslam och organiskt avfall från kommunen. Så Storuman är ett skitsmart ställe för nästa utbyggnad av biogas. Då tar man sig dessutom långt upp i inlandet längs E45.