I Christers verkstad är det campingsäsong året om

Att ha roligt på jobbet samtidigt som man tar arbetsuppgifterna på allvar är mottot i verkstaden hos LW Husvagnar i Smedjebacken. Verkstadschefen Christer Filppu och hans kollegor har fullt upp med jobb året om.

I Christers verkstad är det campingsäsong året om

När vi besöker LW Husvagnar har Christer Filppu precis ersatt en fuktskadad fönsterbräda i en husvagn som lämnats i inbyte av en kund. Att gå igenom begagnade husvagnar och husbilar inför försäljning är förstås bara en av många saker som verkstaden gör. Christer berättar att arbetsuppgifterna varierar mycket med vilken tid på året det är.

– Vi har högsäsong samtidigt som försäljarna, mellan april och augusti ungefär. Då monterar vi cykelställ, mediapaket, tv-antenner, solceller, hydrauliska stödben, larm och annat som kunden har beställt inför leveransen. Då får många andra jobb vänta, berättar han.

När hösten kommer är det dags för alla försäkringsärenden, där Christer och kollegorna reparerar de fordon som har tagit skada under sommarsäsongen.

– Just nu har vi två husvagnar inne med skador runt hjulhusen. Den ena har drabbats av däckexplosion, den andra har tappat ett hjul under färden. Det känns ju som väldigt onödiga olyckor, men det är ganska vanligt. Sedan är det annat som har uppkommit när föraren varit ouppmärksam.

Alla sköter sina arbetsuppgifter på stort allvar. Säkerheten och kvaliteten på arbetet är prioriterade

Verkstaden hos LW Husvagnar brukar ta emot de flesta märken, vilket uppskattas mycket hos kunder som har långt till sina märkesverkstäder eller nekats hjälp på annat håll. Eftersom de är så få som arbetar här blir de kunniga på många saker, och bara de vet att de klarar av uppgiften försöker de hjälpa alla som hör av sig, berättar Christer.

När det gäller garantijobb, som de årliga fukttesterna, håller de sig dock till de märken som de är auktoriserade på och som säljs i butiken: Knaus, Weinsberg, Carado och CI.

– Där har vi specialkunskap och har även varit nere hos leverantören på utbildning, vilket krävs idag. Det är otroligt många kunder som ringer oss om olika saker och mycket kan vi lösa på telefon.

Christer och kollegorna försöker också lära sig så mycket som möjlig av sin chef och kollega Leif Wirén, som har 35 års erfarenhet av branschen.

Robert Wirén sitter och myser i en av husvagnarna.
Robert Wirén sitter och myser i en av husvagnarna.

– Han tillhör en oerhört mångkunnig generation som är på väg ut ur arbetslivet och vi vill ta del av den kunskap han besitter. Även om vi själva är i 40–50-årsåldern brinner vi för att lära oss nya saker hela tiden, så att det blir så bra som möjligt för kunderna.

En sak som snabbt blir tydligt inne på verkstaden är den positiva stämningen som råder. Att LW Husvagnar är ett familjeföretag märks tydligt på sammanhållningen, där till exempel alla äter gemensam frukost varje morgon klockan nio.

– Vi är ett härligt gäng, och vi har ett väldigt bra samarbete mellan säljarna och verkstaden. Den goda stämningen smittar även av sig i kundbemötandet.

Samtidigt råder det en märkbart god ordning i den ljusa och välstädade verkstaden. Christer berättar att alla sköter sina arbetsuppgifter på stort allvar och att både säkerheten och kvaliteten på arbetet är prioriterade. Här ingår att göra de viktiga gasoltäthetstester på fritidsfordonen som ska förhindra allvarliga olyckor och att hålla koll på alla isärplockade delar vid reparationer.

– Alla jobbar under eget ansvar. Det tycker jag är bra och trivs med!

Fakta Christer Filppu

Ålder: 51 år

Bor: Villa i Smedjebacken

Gör: Sedan januari 2017 verkstadschef på LW Husvagnar. Har en bakgrund som licenssvetsare och har varit både egenföretagare och anställd.

På fritiden: Mycket tid går åt till att greja med huset. Sedan är jag musikintresserad och går på många konserter. Jag har en son som är musiker som jag följer mycket.

Christers fem tips till husbils- och husvagnsägaren:

  • Se till att ha rätt däckstryck för att undvika explosioner
  • Se till att ställa in backspeglarna ordentligt. Det är oftast väldigt bra backspeglar på en husbil, så utnyttja det.
  • Se till att fukttester blir genomförda i rätt tidsintervall. Annars gäller inte din fuktgaranti.
  • Vintersäkra ordentligt så att bilen eller vagnen inte drabbas av frostskador under vintern.
  • Var ute i god tid när du bokar tid i verkstaden inför sommarsäsongen.