Trendsättare med hållbarhet i fokus
Trendsättare med hållbarhet i fokus
Idag tillverkar Lundhags inte bara skor utan sedan början av 2000-talet även kläder och ryggsäckar. – Våra skalkängor som finns i en rad olika utföranden är kanske det vi är mest kända för, men Lundhagsbyxorna är nog det som syns mest idag, säger Mats-Håkan Lundhag. Gemensamt för både kläder och skor är det som Mats-Håkan Lundhag kallar ”hybridmetoden”, där olika material kombineras för bästa funktion. En jacka kan till exempel vara gjord av snabbtorkande och luftig Polycotton, men med ett tätare material över axlarna där det eventuella regnet faller. Ett par byxor kan ha stretchpartier över knäna, men hela byxan behöver inte vara i stretch. Att kombinera material på det här sättet är typiskt för Lundhags och har varit en nisch långt innan det blev en trend i Outdoorbranschen.
– När vi tittar på äldre produkter kan vi konstatera att vi redan i våra tidiga skomodeller jobbade med ett skaft i läder som andas och blir mjukt och smidigt, men med en underdel i gummi som håller foten torr, berättar Mats-Håkan Lundhag.
Ett annat arv inom Lundhags är hållbarhet och kvalitet. Lundhags produkter har en lång livslängd genom hög kvalitet, reparerbarhet och tidlös design.
– Det spelar ingen roll om produkten håller länge om den ändå kasseras efter ett par år för att designen känns omodern. Det tänker vi mycket på och det är faktiskt en miljöfråga på samma sätt som att vi till exempel var tidiga med att använda ekologisk bomull i våra produkter och byta ut DWR-behandlingen i våra byxor mot mer miljövänliga alternativ, säger Mats-Håkan Lundhag.
Från skomakare till besöksmål
Det finns en lång tradition av yrkeskunnande i företaget. När farfar Jonas Lundhag började sin skomakarkarriär tillverkade han många olika typer av skor – från slalompjäxor som användes flitigt i utförsbackar på 50-talet, till träskor som han länge stod på Expo Norrmässan och tillverkade till shoppingsugna besökare. Många äldre jämtlänningar kommer kanske ihåg att de beställt skor i Lundhags första fabrik som låg i Ope-backen, strax söder om Östersund. För den yngre generationen är Lundhags förmodligen mer förknippat med Järpen, där fabriken och en stor butik finns belägna idag. Flytten till Järpen skedde 1973 eftersom Lundhags behövde större lokaler och inte fick bygga ut i Ope.
Idag är Lundhags Fabriksbutik ett stort besöksmål i Jämtland, särskilt sommartid när besökarna inte har så bråttom förbi på sin väg till skidbackana kring Åre. Lundhags var ganska tidiga med att ha en egen profilbutik och det var inte helt okontroversiellt.
– Eftersom vi var producenter var det lite känsligt att vi skulle sälja själva och på så sätt konkurrera med våra leverantörer. Diskussionen kan väl delvis liknas med den som finns idag om försäljning via webbshoppar.
Men folk kom till oss och ville handla och 1994 invigde vi vår första riktiga profilfabrik intill fabriken i Järpen, berättar Mats-Håkan Lundhag. Idag har fabriken krympt och butiken blivit större. Så sent som i vintras var det nyinvigning eft er en utbyggnad och renovering av butiken. Sedan några år tillbaka finns också liknande butiker i Insjön och i Lillehammer, och det kan definitivt bli fler.
Stolta jämtländska rötter
Butiken i Lillehammer förklaras med att Lundhags sedan knappt fem år tillbaka har nya ägare och idag ägs av det norska företaget Swix.
– Vi växte mycket och hade många idéer, men inte de resurser som krävdes för att kunna satsa. Det blev svårjobbat. Att vi sålde företaget gav oss möjligheter att utveckla verksamheten, berättar Mats-Håkan Lundhag. Ägandet finns alltså i Norge och bara en bråkdel av produktionen sker idag i Järpen, ändå är Lundhags mån om att lyfta sin tillhörighet till Jämtland.
– Vi är stolta över vår historia och var vi kommer ifrån. Jämtland symboliserar också på många sätt det riktiga friluftslivet. Många längtar till fjällen, naturen och den livskvalitet vi har här. Det är en fördel för Lundhags att förknippas med dessa positiva värden, säger Mats-Håkan Lundhag.