Ägaren av Ludvika Begravningsbyrå: ”Vi ser till att allt arrangeras precis så som ni önskar”

Annette Göransson Wingård vet hur oerhört smärtsamt det kan vara att förlora någon som står en nära. Hon har drivit Ludvika Begravningsbyrå i 31 år och hjälper till med allt som rör begravningar.
– Att vara stöd och hjälp i sorgen är en av våra viktigaste uppgifter, säger hon.

Makarna Wingård brinner för att hjälpa människor.

Ludvika Begravningsbyrå är ett privatägt företag som startade 1979. I början av 90-talet såldes byrån till den nuvarande ägaren Annette Göransson Wingård. Hon har en bakgrund inom begravningsbranschen och har arbetat med juridiska frågor inom bland annat familjerätt, arvsrätt och försäkringsfrågor.

– Oavsett var i livet du står berörs din vardag av juridiska frågor. Förutom de juridiska frågorna som måste lösas vid ett dödsfall, hjälper jag även till med familjejuridiska frågor som rör allt från testamente, gåvohandlingar och samboavtal till äktenskapsförord, säger hon.

Annette Göransson Wingård har sedan starten haft en anställd som idag består av Åsa Arnfjäll. Hon sköter bland annat hämtningar, kistläggningar och är representant på begravningar. För nio år sedan gick hennes man Jan-Erik Wingård i pension. Han hjälper till på kontoret med allt från sammanställningar av bouppteckningar och arvskiften till redovisningar.

– Jag är lite av en allt i allo. Idag har vi till exempel tagit emot sörjande. De har alltid massor av frågor, men vi hjälper dem att reda ut alla frågetecken. De är ofta i chock och det är svårt att veta vart de ska börja, säger han.

Annette Göransson Wingård driver Ludvika begravningsbyrå tillsammans med maken Jan-Erik Wingård.

Makarna Wingård berättar att de brinner för att hjälpa människor. Annette Göransson Wingård har varit med om mycket under sina år i begravningsbranschen, men det är också hennes långa erfarenhet och kompetens, som gör att hon kan erbjuda en personlig och varm famn i en svår tid.

– Det är många händelser som har stannat kvar. Jag kommer aldrig att glömma en olycka där en mamma, pappa och dotter förolyckades medan en dotter var kvar i livet. Det kändes i hjärtat, men det är också här vi kommer in. Vi hjälper till och underlättar arbetet med allt det praktiska som kommer efter att någon avlidit. Vi känner att vi gör en god gärning – och vi finns här för våra kunder, säger hon.

Jan-Erik Wingård fyller i:

– För många kan det även kännas svårt att behöva ge sig iväg till begravningsbyrån mitt i sorgen. Därför gör vi hembesök så att vi i lugn och ro kan gå igenom allt som ska ordnas inför begravningen.

Annette berättar att en person som sett den den handbroderade väggbonaden som hon hon själv gjort, kom senare tillbaka och beställde begravning.

Eftersom Ludvika Begravningsbyrå är ett privatägt företag sätter de sina egna priser och kan skräddarsy begravningar utifrån kundernas önskemål och budget.

– Vi ser till att allt arrangeras precis så som ni önskar, säger Annette Göransson Wingård.