Här hittar man inga arga snickare

Lina Spåls, 19 år, vill arbeta med sin hobby.
Kreativ sedan barnsben så gymnasievalet var givet - Hantverksprogrammet finsnickeri på Leksands gymnasium.
- Jag har trivts jättebra, det är en så fin skola, säger hon.

Bild fotograferad i verkstaden - Hantverksprogrammet finsnickeri på Leksands gymnasium.

Ända sedan Lina Spåls, 19 år, var liten har hon varit intresserad av att skapa och bygga saker.

Jag tycker om att jobba med händerna och vara kreativ, säger hon. Intresset verkar vara direkt nedärvt då två av hennes närmaste släktingar delar fascinationen för skapandet. Både pappa och morfar håller gärna på och bygger saker så jag har nog fått det efter dem.

När det var dags för Lina Spåls att kliva ut från högstadiet 2014 och in i vuxenlivet var hon säker på vilken inriktning de fortsatta studierna skulle ta. Hon hade hört talas om Leksands gymnasium och Hantverksprogrammet där. Inriktningen på finsnickeri passade henne som hand i handske.

Det var mitt förstahandsval, jag sökte och kom in.

Lisa Spåls är gärna en ambassadör för Leksands gymnasium och särskilt för Hantverksprogrammet.

Det är en sådan fin och bra skola där jag har trivts jättebra, säger hon.

Vill du besöka Hantverksprogrammet eller veta mer? – Kontakta oss

Både klasskamraterna och läraren i finsnickeri bidrog till den positiva upplevelsen av skoltiden. Vi fick friheten att vara kreativa men ändå med vissa riktlinjer.

Sedan i höstas förra året är det yrkesläraren Lars-Olof ”Lollo” Björs som håller i undervisningen. Också han vittnar om den goda stämningen som finns på skolan.

Man blir vänligt bemött av både kolleger och elever. Det finns en ömsesidig respekt, säger han.

Även om de flesta som söker sig till Hantverksprogrammet är killar så kommer tjejerna mer och mer. Det är bra för vi behöver fler tjejer.

Efter studenten behöver de inte vara ängsliga för att bli utan arbete.

Företagen efterfrågar arbetskraft hela tiden, vi utbildar bara en bråkdel av alla som behövs. Som färdig finsnickare är möjligheterna oändliga och man kan arbeta med att bygga allt från teaterdekorer till båtar. Vi erbjuder en grundutbildning sedan kan man söka vidare beroende på vad man vill rikta in sig på. Tjusningen med det här yrket är att man lär sig hela tiden, du blir aldrig färdig.

Många av de före detta eleverna på Leksands gymnasiums Hantverksprogram har startat eget och driver företag.

En tjej fick jobb i England på ett företag som har både hovet och Rod Stewart på sin kundlista. En annan elev blev erbjuden jobb på stående fot under sin praktik i Tyskland, säger Lars-Olof Björs.

De som går yrkesprogram har nämligen möjlighet att göra sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands och Lina Spåls tillbringade dessa på ett företag i Japan.

– Vi har också ett samarbete med en hantverksskola där med samma inriktning som vårt hantverksprogram finsnickeri. I höstas hade vi besök av tre elever och en lärare därifrån, säger Lars-Olof Björs.

Lina Spåls har valt att studera vidare och hamnade i Nässjö på Nässjö Träcentrum som hör till Jönköpings tekniska högskola.  Där håller hon just nu på att designa en pall som ska ställas ut på Stockholmsmässan.

Det är inför firandet av Bergmans 100-årsdag.

Men ännu har hon inte satt ner foten när det gäller framtiden.

– Jag kanske startar eget eller gör en egen kollektion.

Klicka för att läsa mer om hur man söker gymnasium