Hitta rätt i bilstolsdjungeln – experterna hjälper dig

Att välja bilstol till sitt barn kan vara något av det viktigaste man gör som förälder. En bilbarnstol kan rädda liv.
– Redan med ett barn i magen är det bra om man som förälder börja planera för detta, säger Tova Känngård, säljare på Lekia.

Hitta rätt i bilstolsdjungeln – experterna hjälper dig

Sedan 1991 har Lekia i Östersund hjälpt föräldrar att välja den bästa bilstolen till sitt barn. Tova Känngård är säljare med 20 års erfarenhet i branschen och är en av sju bilstolsexperter i butiken.
Hon menar att det börjar redan under graviditeten.
– Redan med en bebis i magen bör man börja fundera över den första bilstolen, förklarar hon.

En bilbarnstol kan rädda liv

Den första stolen är babyskyddet. Liksom andra bilstolar kan de skilja sig åt i modeller och hur de ska monteras i bilen. Alla bilstolar som säljs på Lekia i Östersund, vare sig det är babyskydd eller stolar för äldre barn, är säkerhetstestade och godkända.  Tovas bästa tips är att vända sig till en butik för att få professionell hjälp.
– Inga frågor är dumma eller för små. Personalen har stor kunskap och får kontinuerlig utbildning eftersom det här är ett område som utvecklas hela tiden.

Många kunder är osäkra och vanliga frågor som ställs till personalen är vad som skiljer de olika stolarna åt och hur länge man ska använda var och en av dem.
– Många är pålästa men det är en helt annan sak att få se och känna på bilstolen, Finns det osäkerhet kring hur den sätts fast så hjälper vi självklart till. Montering ingår alltid vid köp om så önskas.

Eftersom området utvecklas hela tiden får personalen kontinuerlig utbildning. Senast under maj fick personalen utbildning när säljare från Axkid kom på besök.

Att välja bilstol måste få ta tid.
– En bilbarnstol kan rädda liv, så det är bra att lägga lite tid på det. Man ska fundera över hur den ska användas, hur familjen ser ut och vilken sorts bil man har.

Är dyrast bäst? Så behöver det inte vara, menar Tova.
–De dyrare modellerna kan ha något litet extra, men alla godkända bilstolar är säkra.
Tova menar att det är lätt att man köper fel bilstol.
– Vi är ibland med om kunder som köper bilstol på nätet och att den sedan inte passar i ens bil. Är man minsta osäker, ta hjälp. Vi finns till för detta.

Vill du kontakta oss eller besöka oss i butik? Här hittar du oss