Varannan brand börjar vid spisen

På listan över vanliga brandorsaker i hemmet ligger spisen i topp. Endast i december når de levande ljusen ikapp. När det gäller brandrisk är försiktighet en dygd som bör kompletteras med rätt brandskyddsutrustning.

Länsförsäkringar Västernorrlands skadeförebyggare Mats Bergius visar hur man skyddar sig mot brand.

Har du också ställt brödkorgar och skärbrädor på spisen när köket känts trångt? Spishällen kan lätt framstå som en smart avställningsyta, men vad händer om någon råkar komma åt spisvredet av misstag? Köket är hemmets hjärta, en samlingsplats där det ofta är full rulle. Man hackar grönsaker, svarar på sms, hjälper barnen med läxor – ibland allt på samma gång. Vem har full koll på vad som händer på spisen? En sak är i alla fall säker: Brödkorgar av spån brinner bra.

Den farliga oljan
En vanlig brandorsak på spisen är oljan som i allt högre grad har ersatt smör och margarin i matlagningen. Hur många recept inleds inte med lite upphettad olivolja? Plattan på sexan, en skvätt i grytan och sedan inträffar det något som stjäl kockens uppmärksamhet…
Smör och margarin ryker och osar innan det fattar eld, men överhettad olja slår ut i stora lågor utan förvarning. Det är lätt att få panik när det händer. Samtidigt är det oerhört viktigt att agera på rätt sätt.

– Om olja eller smör fattar eld ska du kväva branden med en brandfilt. Försök aldrig att släcka med vatten! Vatten finfördelar det brinnande fettet och följden blir en kaskad av brandstänk som gör att elden sprider sig, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

Lär dig mer om hur du undviker brand i hemmet i Länsförsäkringars guide

Den viktiga brandskyddsutrustningen

Brandfilt. Viktigt att ha om en brand uppstår.
Brandfilt. Viktigt att ha om en brand uppstår.

En lättåtkomlig brandfilt som bara är att rycka loss, borde enligt Christoffer Jonsson vara lika självklar att ha i hemmet som en pulversläckare.
– Finns det ingen, får man givetvis ta vanlig filt eller något annat som finns till hands, men risken är att elden hinner sprida sig medan du jagar runt och letar efter något lämpligt, säger Christoffer
Brandvarnare bör också vara en naturlig del av inredningen, på alla våningsplan och på olika ställen.
– Särskilt viktig är det i sovrum där det också finns tv-apparater, datorer och telefonladdare som kan öka brandrisken. Det kan rädda liv, säger Christoffer Jonsson.

Ökad risk i juletid
Nästan en fjärdedel av alla bostadsbränder beror på levande ljus. Detta trots att de flesta innerst inne vet att man inte bör lämna dem utan tillsyn. ”Jag ska ju bara…” Och så glömmer man bort. Om ljusstaken är av trä kan brasan vara ett faktum när ljuset brinner ner. Kanske katten stöter till den och det ostadiga ljuset faller ner på duken. Det är dumt att chansa.

– Släck alltid levande ljus när du lämnar rummet. Även värmeljus, och även om det bara är för en liten stund, säger Mats Bergius, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

I december månad beror så mycket som varannan bostadsbrand på levande ljus. Inte heller de elektriska ljusen är helt ofarliga.

– Släck adventsstaken med strömbrytaren – inte genom att skruva på en av glödlamporna. Om du inte har lossat lampan tillräckligt, vilket inte alltid syns, kan det bli överhettning som gör att ljusstaken fattar eld, säger Mats Bergius.

Ljus i olika former är utan tvivel en älskad mysfaktor i decembermörkret. Men var försiktig, och skippa mossan i adventsljusstaken – annars kan julen bokstavligen gå upp i rök!

Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt kan du köpa här
Bästa tipsen för att undvika brand i hemmet:

• Kontrollera alltid en extra gång att du stängt av spisen och inte lämnat något kvar på den.
• Släck alltid levande ljus när du lämnar rummet, även värmeljus.
• Använd ljusstakar av obrännbart material och se till alla ljus står stadigt.
• Ställ inte ljusen för nära gardiner.
• Stäng av den elektriska adventsljusstaken med strömbrytare eller genom att dra ur kontakten, inte genom att skruva ur ett av ljusen.
Brandvarnare räddar liv, ha gärna flera uppsatta och utspridda på samtliga våningsplan framför allt i sovrum där det också finns tv-apparater, datorer och telefonladdare.
• Ha en lättillgänglig brandsläckare och en brandfilt hemma. Det kan vara avgörande för hur stor skada branden orsakar.