Se upp för osynliga bilinbrott i julhandeln!

Den fjärrstyrda bilnyckeln kan också bli tjuvens nyckel. Risken för de osynliga bilinbrotten är störst under den stressiga julhandeln, men det är enkelt att skydda sig.

Se upp för osynliga bilinbrott i julhandeln!

Att parkera på upplysta platser där folk rör sig är ett allmänt tips för att undvika inbrott i bilen, men det finns tillfällen när det är precis tvärtom. För tjuvar som bytt brytjärnen mot modern elektronisk utrustning är stora parkeringsplatser rena paradiset i december.

En sofistikerad metod
Medan stressade människor, överlastade med kassar och paket, ilar fram över parkeringsplatsen, står tjuven och spanar efter lämpliga offer. Den som trycker in sin last av julklappar i bilen, skyndar tillbaka mot butiken och låser med fjärrnyckeln i flykten kan vara illa ute. Med hjälp av en störningssändare kan tjuven från 25 meters håll blockera signalen som går från nyckeln till bilens låsanordning. Utan att bilägaren märker något, förblir bilen olåst. Där efter är det ett ögonblicks verk för tjuven att länsa bilen.

Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.
Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

– Metoden är sofistikerad och lämnar inga brytmärken. Det kan bli problematiskt eftersom det är kunden som ska göra troligt att det skett ett inbrott för att få ut ersättning från hemförsäkringen, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

Så överlistar du tjuven
Att använda störningssändare är ett ganska nytt fenomen. Med denna metod kan tjuven kringgå biltillverkarnas förebyggande åtgärder med elektroniskt stöldskydd och inbyggd stereo som annars minskat antalet bilinbrott sedan slutet av 90-talet.

Det allra bästa sättet att skydda sig mot denna typ av bilstölder är förstås att låsa manuellt. En störningssändare kan aldrig låsa upp en bil som redan är låst, bara förhindra att låsning sker. Men handen på hjärtat – hur ofta väljer vi inte den enklaste vägen?

– Om du låser med fjärrstyrd nyckel – känn då sedan på dörrhandtaget för att förvissa dig om att bilen verkligen är låst innan du lämnar den. Det är a och o, säger Christoffer Jonsson.

Lär dig mer om hur du förebygger skador på Länsförsäkringars sajt

En tom bil är bästa skyddet
Att förvara julklappar för tusentals kronor i bilen är över huvud taget en dålig idé. Även om hemförsäkringen skulle täcka det mesta, blir julen kanske inte riktigt vad man tänkt sig.

– Viktigt att komma ihåg är att aldrig lämna stöldbegärliga prylar som mobiltelefoner, kontanter och smycken kvar i bilen. Beroende på vilket försäkringsbolag du har kan du nekas ersättning för sådant, till och med om bilen varit låst, säger Christoffer Jonsson.

Det bästa generella tipset för att skydda sig mot inbrott i bilen är att aldrig lämna några föremål kvar i fordonet. För hur ska tjuven veta att påsen från elektronikbutiken bara innehåller ett par leriga gympaskor? En tom bil är en ointressant bil.

– Om du har överdrag på bagageutrymmet, och inte förvarar något där, är det bättre att lämna det öppet för insyn så att tjuven också ser det, säger Christoffer Jonsson.

Säkerhetsprodukter till bilen kan du köpa här
Bästa tipsen för att undvika bilinbrott:

  • Parkera i bevakade garage eller på upplysta platser där folk rör sig.
  • Ta med dig lösa föremål som navigator, väskor, påsar, laddare för telefon med mera när du lämnar bilen på parkeringsplatsen. Prylar gör tjuven nyfiken.
  • Om du har överdrag i bagageutrymmet i bilen, och inte förvarar några saker där – lämna det öppet så det syns att det är tomt.
  • Se till att bilen verkligen är låst innan du lämnar den. Lyssna efter klicket och känn på handtaget. Allra säkrast är att låsa manuellt.
  • Förvara inte nyckeln till fordonet i eller i anslutning till fordonet. Om du då utsätts för inbrott kan försäkringsersättningen delvis eller helt utebli. Kolla villkoren för krav på lås.
  • Använd rattkrycka. Rattkryckan sätts på ratten och gör det omöjligt att vrida den mer än max ett halvt varv. Det gör bilen manöveroduglig.