Bostadspriserna ökar i Örnsköldsvik – så här gör du ett lyckat köp

Bostadspriserna i Örnsköldsvik har ökat det senaste året. Ett bostadsköp påverkar din ekonomi under lång tid och det gäller att förbereda sig noga. Med lånelöftet klart i fickan är du med i leken även om försäljningen går fort.
Så lyckas du med bostadsköpet i Örnsköldsvik.

Så lyckas du med bostadsköpet i Örnsköldsvik.

Börjar bostaden bli för trång? Längtar du efter egen täppa eller att få närmare till jobbet? Oavsett anledning till ditt surfande på bostadssajter bör du noga tänka igenom dina ekonomiska möjligheter.


Undersök lånemöjligheterna först

KöpaBostadÖvik14_webb
Lina Åström, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örnsköldsvik.

Hur mycket som är rimligt att betala för en bostad beror på din ekonomi och hur mycket av hushållsbudgeten du är beredd att lägga på boende. Kanske vill du också ha pengar över till annat? Gör en uppskattning och glöm inte att ta med kostnader för lagfart och pantbrev när du gör din beräkning. Ju mer pantbrev som redan finns på den tilltänkta bostaden, desto bättre för köparen.

Läs mer: Så får du koll på bostadsköpet

När du ansöker om lån gör banken en noggrann boendekalkyl där alla kostnader vägs in med viss marginal. Med lånelöftet i handen vet du exakt var din gräns i en budgivning går. Lånelöftet gäller i 3 månader.

– Att inte ha kollat lånemöjligheterna i förväg är ett misstag som många gör. Ofta går det fort med försäljningen, man måste vara beredd. Du kan aldrig lägga ett bud utan lånelöfte, säger Lina Åström, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örnsköldsvik.

Hur mycket du kan låna beror främst på hur mycket du tjänar och om du har lån sedan tidigare. Hur dyr bostad du kan köpa beror också på vilken kontantinsats du kan skrapa ihop. Den är alltid minst 15 procent av köpesumman.

– Dialogen med banken är viktig för att veta vilka ramar som finns utifrån hushållsekonomin. Banken gör också alltid en kreditprövning, säger Caisa Appelbrant, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Örnsköldsvik.


Slarva inte med undersökningsplikten

Att ge sig in i en budgivning kan kännas nervöst, men mäklaren sköter alla kontakter med de inblandade och förklarar noga hur allting går till.

– Vi har öppen budgivning så man kan följa vad som händer på nätet. Köparen och säljaren får även en komplett budgivningslista så att man ser att allt har gått rätt till, säger Lina Åström.

Läs mer: Så får du koll på bostadsköpet

På visningar är det lätt hänt att man i hänförelse över lantliga kök och relax i källare glömmer bort att spana efter fuktfläckar och andra varningstecken, men mäklaren kommer att påminna dig. Köparen har undersökningsplikt, och den är långtgående.

Fastigheten ska undersökas i varje vrå och i alla funktioner. För fel och skador som du har haft möjlighet att upptäcka, eller haft anledning att räkna med på grund av fastighetens skick och ålder, har säljaren inget ansvar. För att inte missa något behöver de flesta hjälp av en expert.

– Nio av tio beställer en besiktning, och det rekommenderar vi verkligen. Om objektet redan är besiktigat kan man kontakta besiktningsmannen och få en grundlig genomgång av protokollet, säger Lina Åström.


Efter budgivningen

: Caisa Appelbrant, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Örnsköldsvik.
Caisa Appelbrant, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Örnsköldsvik.

När kontraktet skrivs betalar du handpenningen, i regel 10 procent av köpesumman. Resten betalas på tillträdesdagen. Nu behöver du också ha bestämt om du vill ha rörlig eller bunden ränta på ditt bolån. Den rörliga räntan följer det aktuella ränteläget i Sverige och kan förändras varje kvartal. Den är i regel lägst, men inte alltid bästa valet.

– Fördelen med rörlig ränta är att du när som helst kan binda räntan till en fast löptid. Fördelen med att binda räntan på x antal år är att man mer exakt vet kostnaden för lånen under en viss tidsperiod. Detta kan kännas tryggt för låntagaren som slipper hålla koll på ränteprognoserna. Just nu är bunden ränta på tre år snäppet lägre än rörlig ränta hos Länsförsäkringar, säger Caisa Appelbrant.

Sist men inte minst: Försäkra ditt nya boende från och med tillträdesdagen! Att låta det stå oförsäkrat en enda dag kan vara ditt livs största misstag.


Lär dig mer i Länsförsäkringars guide: