Vem bakar den godaste och snyggaste kringlan i Södertälje?

Nu är det dags för alla bakningssugna att sätta ny touch på den traditionella Södertäljekringlan genom att delta i tävlingen SM i Kringelbakning.
– Jag önskar att vi får känna smaken av riktigt moderna Södertälje-kringlor, säger Birgitta Rasmusson, huvuddomare i tävlingen. Och jag hoppas på riktigt många deltagare.

SÖDERTÄLJE BAKAR. – Härligt att Södertälje sätter Kringlan på kartan igen i bakningsintresserade Sverige och ordnar en tävling i Kringelbakning, säger Birgitta Rasmusson huvuddomare i tävlingen. Kanske kommer Södertäljekringlan också att bakas och säljas i butiker framöver? Foto: Wolfgang Kleinschmidt & Torekällberget Bilden är ett montage!

Det är första gången som SM i Kringelbakning, alltså Södertäljemästerskap i Kringelbakning, anordnas. Och den första deltävlingen går av stapeln i slutet av augusti.
– Det är jätteroligt att Södertälje plockar fram sina bakningstraditioner och lyfter fram Kringlan som symbol för staden igen, fortsätter Birgitta. Dessutom ligger bakning helt rätt i tiden. Intresset är jättestort.

Birgitta Rasmusson är bakningsexpert och domare i TV 4:s ”Hela Sverige Bakar”. Dessutom har hon gett ut flera böcker om kakor och kafferep. Hon vet exakt hur ett bakverk ska smaka.
– Juryn kommer att bedöma kringlornas smak och form. Och vi önskar alltså få uppleva nya smaker på kringlan. Kanske innehållande någon ny krydda eller ett annat slags mjöl? Kanske med smaktraditioner från annat håll? Men ändå med den speciella form kringlan har.

Var med i Kringelbakningstävlingen där hela Södertälje bakar.

SM i Kringelbakning genomförs i två steg.
– Vi hoppas att så många som möjligt ska delta och lämna in sina bidrag till deltävlingen som äger rum den 24 augusti inne på Kringlan, säger Lena Schulte marknadsansvarig för gallerian Kringlan.

KRINGLA MED HISTORIA. – I Södertälje har det bakats kringlor sedan 1600-talet och fanns redan då även att köpa i Stockholm, berättar Roger Sellberg från Kulturhistoriska föreningen i Södertälje. 1837 hade Södertälje cirka 1250 invånare och av dessa var hela 26 skattskrivna kringelbagare.
Foto Torekällberget

I denna deltävling kommer tävlingsbidragen att provsmakas och slutligen kommer fyra tävlande att gå till finalen som äger rum den 25 september. Och där är Birgitta är huvuddomare.
– Vinnaren får förutom ära och diplom ett presentkort på 5000 kronor som gäller i Södertälje City, fortsätter Lena Schulte på Kringlan.

Vill du veta mer om Södertäljes historia? Besök Kulturhistoriska föreningen.

Att gallerian heter Kringlan är inte en slump. Kringlor har funnits med i Södertäljes historia sedan lång tid tillbaka och Kringlan var ett givet namn på gallerian som invigdes 1965.
– I mitten av 1700-talet blev det möjligt genom Kungl. Maj:t för mindre bemedlade borgarkvinnor att baka kringlor hemma för att saluföra på gator och torg, berättar Roger Sellberg från Kulturhistoriska föreningen i Södertälje, idékläckarna till tävlingen SM i Kringelbakning.

Roger fortsätter:
– Man behövde alltså inte längre tillhöra bagarskrået och ha bagarutbildning för att baka och saluföra kringlor. Därmed fick kvinnor en möjlighet att bidra till försörjningen hemma och många Kringelgummor började märkas på olika ställen i stan.

Följ oss på Instagram så missar du inget viktigt

När kanalen kom till 1819 tillkom också försäljningsmöjligheter nere vid hamnen.
– Där kunde de gå hett till när Kringel-gummorna konkurrerade om att få sälja sina kringlor vid Mälarhamnen där alla båtar la till för slussning.

 

Hett till kommer det också att gå på SM i Kringelbakning, men på ett helt annat sätt än då Kanalen invigdes för 200 år sedan.
– Vi ser fram mot många tävlingsbidrag med välbakade kringlor med god smak och en attraktiv kringelform, säger Lena Schulte på Kringlan. Vi vill att 2019 års vinnande Kringla ska kännas modern, framåt och attraktiv. Precis som Södertälje gör idag.

Nyfiken på vad som finns i Kringlan? Klicka här!

SM i Kringelbakning
Södertäljemästerskap i Kringelbakning

 

DELFINAL 24 AUGUSTI PÅ KRINGLAN
Du bakar ditt tävlingsbidrag hemma och lämnar in 10 st färdigbakade kringlor till juryn som sitter inne på Kringlan den 24 augusti kl. 11.00–16.00. Här kommer juryn att ta ut 4 st finalister som går till final den 25 september.

 

FINAL 25 SEPTEMBER PÅ STORA TORGET
Huvuddomare Birgitta Rasmusson, bl.a. känd från ”Hela Sverige bakar

1:a pris: Presentkort 5000 kr, Södertälje City

Arrangörer: Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje,  Kringlan Stadsrum Fastigheter och Kanalåret Södertälje.
För mer information: www.smikringelbakning.se