Bytte från hus till lägenhet – Börje och Monica om sitt nya boende i Kramfors centrum: ”En helt ny frihetskänsla”

Efter 35 år i samma hus några mil från stan, bytte Börje och Monica Klintbo till en nybyggd lägenhet i Kramfors centrum förra året.
– Vi stortrivs och har fått en helt ny frihetskänsla. Det är nära till service, fin boendemiljö, promenadavstånd till Resecentrum och inga bekymmer med underhåll och renoveringar, säger paret.

Bytte från hus till lägenhet – Börje och Monica om sitt nya boende i Kramfors centrum: "En helt ny frihetskänsla"

Ändå var det inte ett hus vilket som helst som Börje och Monica lämnade. Det var ett hus i Strinne, Bjärtrå, som funnits i Monicas familjs ägo i tre generationer.
– Det var också vår familj som byggde det, så det finns mycket historia i det som förstås betyder en hel del för mig, säger Monica.
– Jag drev begravningsbyrå i entréplanet under många år och så bodde vi på övervåningen.

Men tankarna på att flytta in till stan kom allt oftare. Med tre barn som alla flyttat ut stod många rum i princip outnyttjade.
– Processen från när vi först började prata om det till dess att vi förverkligade planen tog nog tio–tolv år. Under den tiden hann vi lägga mycket arbete och pengar på huset, säger Börje och ler.

När Krambo erbjöd lägenheter i ett helt nytt hyreshus på Kungsgatan i Kramfors, anmälde Börje och Monica sitt intresse och lade samtidigt ut sitt hus till försäljning. I januari 2020 var både försäljning och flytt genomförda.
– Vi fick ett bra pris för huset och paret som köpte visade ett stort engagemang för det. Då kändes det rätt för oss att släppa det, förklarar Monica.

Men hur var det att gå från ett hus på cirka 300 kvadratmeter till en trea på 74 kvadratmeter?
– Det var en hel del jobb med att göra sig av med saker och möbler vi inte fick plats med, men så här efteråt är det fantastiskt skönt, säger Börje och fortsätter:

Nu har vi ett boende som passar oss och behöver inte fundera på vad som ska åtgärdas och fixas på huset.

Många husägare brukar säga att det är dyrt att bo i lägenhet jämfört med i ett hus som man har låga eller inga lån på. Men det har Börje invändningar emot.
– Man måste räkna med betydligt mer än bara fasta kostnader. Jag har sparat kvitton på det vi gjort på huset under alla år. Slår man ut totalkostnaden blir det inte så stor skillnad per månad mot vad vi betalar i hyra nu.
– Idag vet vi exakt vad vi ska betala – det tillkommer aldrig något oförutsett – och vi känner en frihet som vi uppskattar mycket.

Lägenheten på Kungsgatan ligger på fjärde våningen med inglasad balkong och utsikt mot Babelsberg. Bilen står i en carport.
– Den har inte gått många mil sedan vi flyttade in. Vi har ju promenadavstånd till alla butiker och till Resecentrum. Förr hade vi två bilar i huset som båda användes dagligen. Här kan vi verkligen tala om att vi gjort en stor besparing, säger Monica.

Hon och Börje är inte bara nöjd med sitt boende utan även med sina grannar i huset och med utomhusmiljön.
– Vi kan träffas och umgås, till och med på ett Coronasäkert sätt nu under pandemin. Och alla i huset månar om att det ska vara trivsamt. Det är en fin gemenskap som ger mervärde.

Börje och Monica säger att de också känner sig glada över att ha bidragit till inflyttning till Kramfors kommun.
– Paret som köpte vårt hus kom utifrån. Nu bygger de sin nya tillvaro i Strinne och vi njuter av vår i stan. Det känns gott.