Här är butiken för dig som letar något nytt till barnen

Jag styr med bestämda steg mot Torggatan i Västerås och butiken Kenzan Ekotorget. Tänker inte ägna mer tid åt att köpa fler slit-och-släng-presenter till de små i min närhet! Kliver in i butiken och möts av Camillas vänliga leende.
– Här har vi leksaker och barnkläder som är gjorda för att hålla länge. Och det mesta är Fairtrade och giftfritt.

PÅ SPAN. – Välkommen in och se och känn på butikens hållbara nyheter för det finaste som finns - barnen, säger Camilla Nicolaides på Kenzan Ekotorget i Västerås.

Giftfritt, det känns bra. Minns tydligt Kemikalieinspektionens skrift ”Kemikalier i barns vardag” där de skriver att ofödda barn, småbarn och ungdomar kan vara mer känsliga för kemikalier än vuxna.
– Jo det stämmer, säger Camilla Nicolaides som driver Kenzan Ekotorget. Barns hjärnor, immunsystem och hormonsystem är ju inte färdigutvecklade.

Camilla Nicolaides är noga med vilka produkter hon säljer.

Kanske, tänker jag, så tror man att tillverkare, leverantörer och butiker har koll på farligheterna. Särskilt i leksaker och kläder. Men så är det inte alltid, även om en lagstiftning finns. För då och då kommer larm om gifter i leksaker. Jag ser mig om i butiken. Det är en upplevelse att ta del av leksakerna i trä och tyg. Ingen plast så långt ögat når. Och eko-kläderna.
– Jag tröttnade själv på all plast när mina barn var mindre, fortsatte Camilla. Tänkte att så här ska det väl ändå inte vara.

Spana in våra leksaker här!

Jag nickar instämmande. Känner igen mig.  Nej, inget mer slit och släng nu. Det känns osunt. Och vad ger jag barnen för signaler med nytt som snabbt går sönder? Jag tittar på Camilla. Hon är så grundad i sitt ställningstagande. Hur tänker hon?

– Jag vill att leksaker och barnkläder ska vara hållbara. Att de är giftfria och att den som tillverkar varan ska ha bra arbetsvillkor. Inte så krångligt egentligen. Sortimentet i butiken är utvalt efter dessa tankar.

Ett omsorgsfullt sortiment av leksaker och barnkläder

Hon berättar om sin och maken Akis resa till Kenya och Zanzibar i början av 2000-talet. Den då hon på riktigt fick tag i sin rättvisekänsla.
– Vi blev helt betagna av människornas hantverksskicklighet. Och där någonstans föddes känslan av Fairtrade. Att den som så omsorgsfullt utövar sitt hantverk under många timmar varje dag också måste få en lön som går att leva på. Och drägliga arbetsvillkor.

Ekotorget har också en del ekologiska matvaror!

Fairtrade och ekologiskt genomsyrar nu sortimentet i Kenzan Ekotorget i Västerås. I allt från barnkläder och leksaker till hantverk, te och choklad.
– Vi har också en pop-up-butik i butiken med andra saker än leksaker och barnkläder. Det brukar överraska kunderna. Särskilt hantverket och butikens Afroart, säger Camilla.

Jag gillar sortimentet. Här finns ett helt annat utbud än kedjornas strömlinjeformade. Jag känner att det är möjligt att ge något från hjärtat. Något personligt.
– Kul att du tycker så, säger Camilla som är noggrann med att Kenzan Ekotorget drivs utifrån hennes grundvärderingar: Rättvist, giftfritt och hållbart.

Hon fortsätter:
– Jag vill att människor ska må bra. Det är min drivkraft. Och det är säkert därför jag tidigare har jobbat både inom vården och som massör. Att nu driva en butik med ett sortiment som jag vet att människor mår bra känns så klockrent, avslutar Camilla Nicolaides på Kenzan Ekotorget i Västerås. Jag står fullt ut för varje millimeter i denna butik.

Ekotorget har också unika inredningsdetaljer för ditt hem – Se mer här!

KENZAN EKOTORGET

Sortiment:

 • Leksaker från 0 – 12 år
 • Barnkläder från 0 – 9 år
 • Te och choklad
 • Hantverk
 • Secondhandhandel för barnkläder med kvalitet i bra skick.

Affärsidé:

 • Allt i butiken är Fairtrade, hållbart, giftfritt och granskat.
 • Leksaker i trä och tyg. Absolut inget i plast.
 • Barnkläderna tillverkas av ekologisk bomull.
 • Badkläderna är tillverkade av tencel som är tillverkat av skog som inte är utrotningshotad med inblandning av återvunnet skräp från stränder som exempelvis fisknät.
 • Många varor är märkta med WFTO som innebär att tillverkningen genomförts i enlighet med de 10 principerna för Fairtrade som är standard och globalt erkänd.
 • Är medlemmar i Fairtrade återförsäljare i Sverige där butiken också är medlem.