Karlfeldtgymnasiet – med yrkesutbildningar av högsta klass och prisbelönta högskoleförberedande program

Karlfeldtgymnasiet växer så det knakar. Den allra nyaste och modernaste anläggningen i Koppardalen är helt anpassad efter fordonsprogrammets personbilsinriktning.
Vägg i vägg byggs nu toppmoderna lokaler till industritekniska programmet.

Theodor Turtell och Ture Andersson, fordonsprogrammet/personbil, åk 1: Theo och Ture delar motorintresset, båda för att köra och för att meka. ”Skitkul med bilar, skitkul att köra och man får lära sig det mesta här”, säger Theo. Att få utbilda sig till ett yrke i toppmoderna lokaler med det senaste i utrustningsväg och vara de allra första eleverna på plats beskriver de som en alldeles speciell upplevelse. Skolan har köpt in fordon som eleverna får lära sig på, och skolan är även erbjuden bilar av olika modeller. Eleverna gör praktik på olika arbetsplatser en dag i veckan. Med kunniga och trevliga lärare, bra klasskompisarna och efter tre år en färdig yrkesutbildning som mekaniker redo för arbetsmarknaden är Theo och Ture övertygade om att de har gjort det rätta valet.

Många andra attraktiva val går att göra för blivande elever på Karlfeldtgymnasiet där tolv program erbjuds, varav åtta är yrkesprogram. På elprogrammet kan nu data och kommunikation väljas och på byggprogrammet finns plåtslageri som inriktning. På samhällsprogrammet har profilen kriminologi införts, på ekonomiprogrammet är söktrycket fortsatt högt och i stort sett alla övriga program har vuxit.

Här kan du läsa mer om Karlfeldtgymnasiet och alla dess program och inriktningar

Lokalerna till fordonsprogrammets personbilsinriktning är de modernaste tänkbara. Ljusa och rymliga med lyft för åtta bilar, ventilation anpassad till de nya reglerna, och all annan tänkbar utrustning i högsta kvalitet. Lektionssalen på bottenplan är placerad med full utsikt över verkstaden, matsal och övriga lektionssalar ligger på övervåning. Den lokal som byggs vägg i vägg för industritekniska programmet blir en undervisningsanpassad toppmodern industrilokal med det allra senaste i utrustning.

Många unga från grannkommunerna väljer att göra sina gymnasieår på Karlfeldtgymnasiet. Skolans samverkansavtal med Norberg och Sala gör att eleverna därifrån är förstahandssökande till utbildningarna på Karlfeldtgymnasiet. Skolans idrottsprofiler väcker stort intresse och möjlighet finns även att välja idrottsprofil för individuella idrottare som utövar till exempel speedway, ridning eller orientering.

Osäker på vad du ska välja? Här kan du läsa om Karlfeldtgymnasiets studie- och yrkesvägledning

Althea Höglund Stråle och Neo Rosenberg, byggprogrammet, åk 1:
Althea och Neo står vid klassens första elevarbeten där bland annat gjutning, murning och kakelsättning ingått, en första uppgift för att få känna på hantverket. ”Jag valde bygg för att det är många praktiska moment, och det är verkligen kul. Det har varit bra så här långt, roligt men ibland lite svårt. Jag väljer kanske plattsättning till tvåan. Jag kommer från Norberg, och det fungerar bra att pendla hit”, säger Althea. ”Jag var trött på att bara sitta still på lektionerna, jag gillar att jobba praktiskt och jag trivs jättebra med det här! Klasskompisarna är trevliga, man snackar med alla och vi är en lagom stor klass. Morfar håller på med husbygge, och jag tror att det är den inriktningen jag kommer att välja, i alla fall känns det så nu”, säger Neo.

Gymnasiesärskolan på Karlfeldtgymnasiet är brett med fyra nationella program. 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL, ingår i de olika programmen och alla elever har café- och butiksverksamhet på schemat.

Elever från skolans högskoleförberedande program är kända för att vara väl förberedda när de startar sina studier på högskola och universitet. Samhällsprogrammet arbetar mycket med internationella relationer, och har goda kontakter med andra europeiska länder. Genom Erasmus-projekt kan finansiering sökas för fortbildning av personal och även elever kan få möjlighet att resa och uppleva skolmiljöer i andra länder. Skolan har under 2022 fått pris för sitt arbete med Erasmus.

Läs om Karlfeldtgymnasiet informationskvällar/Öppet hus här

Samhällsvetarprogrammet arbetar mycket med internationella relationer.

På alla skolans yrkesprogram sker tätt samarbete med näringslivet i respektive bransch, och flera program är certifierade av tillhörande branschorganisationer. En av framgångsfaktorerna för Karlfeldtgymnasiet är just det goda samarbetet med lokala företag, mer än 140 företag noga räknat, som ser nyttan med samverkan genom möjligheterna att komma med önskemål och påverka.

Lektion på naturvetenskapliga programmet.

Nämnas kan också att bland skolans lärare i allmänna ämnen är i stort sett alla behöriga, lärare söker sig hit även långväga ifrån och en stor andel av de elever som senaste åren tagit studenten avslutade med fullständig gymnasieexamen.

Karlfeldtgymnasiet i Avesta

● Program och inriktningar:
— Estetiska programmet
— Barn- och fritidsprogrammet: Fritid och hälsa, Pedagogiskt och socialt arbete.
— Bygg- och anläggningsprogrammet: Husbyggnad, Plåtslageri, Murare, Golv.
— El- och energiprogrammet: Elteknik (Distribution): Automation, Data kommunikation.
— Ekonomiprogrammet: Ekonomi, Juridik.
— Fordons- och transportprogrammet: Anläggning, Transport, Personbil.
— Försäljning- och serviceprogrammet: Handel
— Gymnasiesärskolan: Handel, Restaurang och bageri, Fordon, Vård och omsorg, Individuella programmet.
— Idrottsprofiler: LIU: e-sport, fotboll, ishockey, padel, golf och individuella sporter
— Industritekniska programmet: Driftsäkerhet och underhåll, Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik med riksintag.
— Introduktionsprogrammen
— Naturvetenskapsprogrammet: Naturvetenskap.
— Restaurang och livsmedelsprogrammet: Kök, Servering.
— Samhällsvetenskapsprogrammet: Beteendevetenskap (kriminologiprofil), — Samhällsvetenskap, Medier, information och kommunikation.
— Teknikprogrammet: Design- och produktutveckling, Informations- och medieteknik.
— Vård- och omsorgsprogrammet: Undersköterska

● Kontaktpersoner: Georgios Nielsen, rektor. Sandra Michols, bitr rektor. Mattias Öberg, bitr rektor. Ann-Kristin Lundin bitr rektor. Emma Hedin bitr rektor. Charlotte Luff, SYV. Tony Back, SYV. Mohamad Touma, SYV. Alexandra Söderlund, SYV. Erika Åsberg Davidsson, SYV.

● Besöksadress: Frejgatan 9, 774 41 Avesta.

● Postadress: Karlfeldtgymnasiet, 774 81 Avesta.

● Telefonnummer: 0226-64 53 13.

● E-post: karlfeldtgymnasiet@avesta.se

● Hemsida: www.karlfeldtgymnasiet.se

● Antal elever: 880.

● Information öppet Hus: 17/11 klockan 17.20. Följ våra sociala medier; såsom Facebook. Fordon transport 19/11 10-13.