Se upp för juridiska missar vid bouppteckning och testamente

Vid dödsfall uppstår en rad juridiska frågor.
– Skriv ett testamente, det underlättar så för de efterlevande, uppmanar juristen Mari Lundquist. Hon poängterar också att bouppteckningar bör göras av en utbildad jurist:
– Utan juridisk expertkunskap kan det bli stora ekonomiska konsekvenser för efterlevande vid arvskiftet.
FAMILJEJURIDIK. Lisa Westberg sekreterare och juristerna Anders Hillberg och Olle Roos är alla lokalt förankrade och känner väl till traktens förutsättningar. – Vi månar om att jobba lokalt och lära känna våra kunder. Från Vänster: Anders Hillberg, Lisa Westberg, Olle Roos och Mari Lundquist.

FAMILJEJURIDIK. Lisa Westberg sekreterare och juristerna Anders Hillberg och Olle Roos är alla lokalt förankrade och känner väl till traktens förutsättningar. – Vi månar om att jobba lokalt och lära känna våra kunder. Från Vänster: Anders Hillberg, Lisa Westberg, Olle Roos och Mari Lundquist.

Mari Lundquist är jur.kand. och ägare till Juristbyrån Lundquist i Hälsingland. Hon har sett många exempel på ofullständiga bouppteckningar under sina dryga 30 år i yrket och vill varna för konsekvenserna.

– Är inte bouppteckningen korrekt gjord kan den sabotera ekonomiskt för de efterlevande vid arvskiftet. Därför ska bouppteckningen göras av en utbildad jurist som också är expert på arvskifte och som därmed kan överblicka alla juridiska konsekvenser för de efterlevande fram till dess dödsboet är avslutat och skiftat.

Mari är född och uppvuxen i Söderhamn och är starkt förankrad i trakten.
– Jag trivs med att ge mina klienter både ett professionellt och ett personligt bemötande. Juristbyrån Lundquist har lokala kontor i Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal. Vi vill möta våra klienter där de bor och verkar.

När du anlitar en utbildad jurist blir bouppteckningen garanterat korrekt

Byråns fokus ligger på familjejuridik.
– Vårt arbete syftar till att hjälpa dig att juridiskt förebygga ekonomiska tråkigheter om något oväntat skulle hända.

Läs mer om Juristbyrån Lundquists kostnadsfria tjänst – ”Familjekonomisk analys”.

Mari understryker vikten av att upprätta ett testamente, ett dokument som alltfler har behov av numera.
– Idag lever vi i olika relationer, vi är sambor, har särkullbarn och gemensamma barn eller kanske inte några barn alls. Och det är viktigt att känna till hur lagen fungerar för att slippa också förlusten av exempelvis en bostad mitt i allt som händer.

I ett testamente kan det mesta regleras. Också sådant som du kanske inte tror är möjligt.

– Vi jurister är experter på vårt område. Vi kan juridik och vet hur man skriver avtal, bouppteckningar, testamenten och fullmakter på ett sätt som håller juridiskt och som samtidigt uppfyller klienternas individuella önskemål.

Som familjejurist vill Mari också poängtera betydelsen av att upprätta en framtidsfullmakt.

– I framtidsfullmakten överlåter du din rättshandlingsförmåga till en särskilt utsedd person. Fullmakten träder i kraft om du inte själv kan fatta beslut om dina ekonomiska tillgångar exempelvis vid en hjärnskada, demens eller stroke.

Har du ingen framtidsfullmakt träder lagens regler in som är mer begränsande. En framtidsfullmakt ger alltså ett större ekonomiskt handlingsutrymme för fullmaktshavaren.
– Därför är det viktigt att träffa en jurist när du skriver framtidsfullmakten så att du exakt känner till hur den fungerar om den träder i kraft.

Känner du dig det minsta osäker på juridiken kring din familjesituation rekommenderar Mari Juristbyrån Lundquists kostnadsfria tjänst ”Familjekonomisk analys”.

– Under vårt möte får du snabbt veta vilka dokument du bör upprätta för att få en juridiskt trygg familjesituation. Konsultationen är kostnadsfri, avslutar Mari Lundquist på Juristbyrån Lundquist AB med verksamhet i Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal.

Från höger: Västra Parkgatan 2, Söderhamn. Collinigatan 2, 1 tr. Bollnäs. Besöksadressen i Ljusdal är Postplan 12.
Från höger: Västra Parkgatan 2, Söderhamn. Collinigatan 2, 1 tr. Bollnäs. Besöksadressen i Ljusdal är Postplan 12.

Fakta om företaget
Verksamhet i Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal

Post- och besöksadress: Västra Parkgatan 2, 826 31  SÖDERHAMN

Besöksadressen i Bollnäs är Collinigatan 2, 1 tr.

Besöksadressen i Ljusdal är Postplan 12

Kontakt
Tel: 0270 – 151 20
info@juristlundquist.se