Ungdomar får en andra chans: ”Familjehem och Rosenhill skapar trygghet”

Thomas Ardenfors har varit familjehem för över 30 fosterbarn sedan 1994. Onsdagen den 4:e oktober föreläser han om sina erfarenheter genom ett öppet hus arrangerat av Rosenhills Tonårshem och KC Familjehemsvård AB.
– Familjehemmen spelar en avgörande roll för de här utsatta barnens framtid och vi ser mycket fram emot att höra om Thomas erfarenheter, säger Dana Otel, enhetschef på Rosenhills Tonårshem.

Kollegorna på Rosenhill Tonårshem.

Många unga människor hamnar i svåra situationer av olika skäl, och det är här Rosenhills Tonårshem kommer in i bilden. De fokuserar på att ge pojkar mellan 12-18 år en andra chans i livet. Med endast sex platser tillgängliga är detta HVB-hem inte stort men deras engagemang är desto större. 

Dana Otel, enhetschef på Rosenhills Tonårshem AB, beskriver arbetet som strukturerat och inriktat på att hjälpa ungdomar att ta sig ur de svårigheter de möter.

– Barnen får möta vuxna som är trygga, förutsägbara, kärleksfulla och som hittar rätt nivå på utmaningar, för att barnet ska få växa och nå just sin potential, säger Dana Otel, enhetschef på Rosenhills Tonårshem.

Rosenhills Tonårshem och KC Familjehemsvård tillhör Indomi-koncernen. Majoriteten av barnen som kommer till KC:s familjehem kommer från hemförhållanden med bristande struktur, där föräldrarna inte har kunnat utgöra den trygga punkt som barnet behöver för att må bra. KC:s familjehem erbjuder barnen en ny chans att uppleva en stabil och trygg familjemiljö.

Behovet av fler hushåll som öppnas upp är jättestort

Anmäl dig till till öppet hus om familjehem genom att maila Dana Otel här

Thomas Ardenfors, föreläsare och engagerad förespråkare för familjehem.

Thomas Ardenfors är föreläsare och engagerad förespråkare för familjehem. Han delar gärna med sig av sin erfarenhet och vision om hur familjehem kan göra skillnad i unga människors liv. 

– Jag tror de flesta hört talas om begreppet “fosterhem” eller “familjehem” som är det ord man använder numera. På samma sätt tror jag väldigt många människor känt att de skulle vilja göra något för att hjälpa utsatta människor i allmänhet och barn i synnerhet, men jag vet att det kan vara svårt att ta det där steget att höra av sig och meddela sitt intresse. Under föreläsningen kommer jag dela med mig av en massa berättelser och upplevelser från våra cirka 30 år som familjehem och jag hoppas dessa berättelser förklarar mycket om uppdraget och jag hoppas också det leder till att ett antal personer anmäler sitt intresse för att veta mer om uppdraget, säger Thomas.

Det är något av det finaste jag fått uppleva

Läs mer om Thomas erfarenheter på hans hemsida

Det som gör familjehem avgörande är att de ger ungdomar möjligheten att leva ett vanligt liv. 

– Jag tror att det grundläggande handlar om att man ska leva som vanligt. För många barn och ungdomar finns det ett behov av att komma hem till någon där livet fungerar och tillvaron likaså. Det kan många gånger skapa en trygghet som de har med sig resten av livet. Att det finns en eller ett par vuxna i vardagen som har tid och ork att finnas som stöd. Och som hjälper till att skapa struktur i tillvaron, säger Thomas.

Han berättar också om sitt eget engagemang i familjehemmen.

– Det har under dessa år utvecklats till att bli vår livspassion. Det är över 30 barn som gått hos oss genom åren och när man ser hur ett utsatt barn efter en tid känner sig hemma och känner sig trygg – ja, det är något av det finaste jag fått uppleva, säger Thomas.

Läs mer om vad det innebär att vara familjehem – eller ansök om att bli ett familjehem

Rosenhill ligger naturskönt mitt i Småland.

För de som funderar på att bli familjehem men inte vågar ta steget, har Thomas ett viktigt budskap: 

– Jag tror många tänkt tanken men mitt råd är att gå från tanke till handling. När du anmäler ditt intresse så innebär det inte att du måste bli familjehem eller att du ens kan bli det. Men för att överhuvudtaget komma i fråga, måste du ta första steget. Ett steg som inte är bindande på något sätt. Jag hoppas att du som är intresserad av att göra skillnad i unga människors liv, tar det där steget som du kanske funderat på länge. Behovet av fler hushåll som öppnas upp är jättestort och tillsammans kan vi hjälpa ett barn i taget, säger han.

4:e oktober 17.00 är det öppet hus. Rosenhills Tonårshem bjuder på fika under tiden du lyssnar till Thomas föreläsning där han delar med sig av sina erfarenheter av att vara familjehem. Vid intresse, maila Dana Otel här eller ring 0760-29 68 16 eller besök hemsidan för att läsa mer om familjehem.