ICA Alen satsar på självscanning och snabbkassor

Utvecklingen i samhället går allt snabbare och ICA Supermarket Alen är redo att ta steget in i framtiden. De har bland annat investerat i både snabbkassor– och självscanning.
– Nu kan vi ge våra kunder ännu bättre service samtidigt som vi skapar en hållbar arbetsmiljö för våra kassörskor, säger Anders Waller, ICA-handlare.

Snabbare och enklare, det är målet nu när ICA Alen satsar på snabbkassor.

ICA Supermarket Alen har sedan invigningen 1990 blivit ett uppskattat inslag i Söderhamn. Deras personliga framtoning, breda sortiment och positiva framtidstro har bland annat bidragit till en stark tillväxt. Anders Waller tog över ICA Alen 2002 – och mycket har hänt sedan dess.
– Idag har vi en försäljningsyta på cirka 1 350 kvadratmeter, en manuell delikatessdisk, sallads-bar och ett eget kök som lagar varma luncher varje dag. Vi har ökat omsättningen, men jag har även anställt mer personal, säger han.

Vi har en stor variation av lunchrätter

Kortare väntetid i kassorna är en av alla fördelar med de nya kassorna.

ICA Alen har dessutom blivit ett populärt alternativ för hungriga lunchmagar. Men vem vill spendera halva lunchen med att stå i kö?
– I mitten av januari började vi med självscanning och utcheckning. Vi har även öppnat en snabbkassa för dem som bara har ett fåtal varor. Vi vill att våra kunder ska känna att det är bekvämt och att det går snabbt att handla hos oss, säger Anders Waller.

Anmäl dig till vårt veckomejl här! Då missar du inga erbjudanden!

Det finns många positiva fördelar med självscanning. Du kan se hur mycket du handlar för, det går snabbare – och det är enkelt att blippa varorna. Det finns dessutom alltid en kassörska tillgänglig vid självscanningen om det är kunder som behöver hjälp.
– Vi förhoppning är att 30 till 40 procent av våra kunder ska handla med självscanning. Men vi vill inte bara snabba på processen, vi vill även förbättra arbetsmiljön för våra anställda. Att sitta i kassan innebär många monotona rörelser – och det vill vi undvika, säger Anders Waller.

Han berättar att de inte kommer att säga upp personal utan det handlar om att skapa en variation i de vardagliga arbetsuppgifterna.
– Nu kan jag till exempel sätta mer personal på ”färdig mat” eftersom den avdelningen växer. Vi har fått jättebra respons från våra kunder och vi ser positivt på framtiden.

Han berättar att ICA Alen har ett miljötänk genom hela verksamheten. Redan för sju år sedan tog de ett första steg genom att byta ut alla freoner i frysdiskarna mot naturlig köldmedia.
– Under hösten bytte vi även ut alla lysrör i butiken till LED. De drar inte i närheten av lika mycket energi. Det är lätt att negligera miljön, men alla kan göra något. Nästa stora investering blir elektroniska hyllkanter, men det är några år bort, säger Anders Waller.

Skaffa ICA-kort och börja självscanna

Så här fungerar självscanning:

Håll varans streckkod cirka en decimeter från scannern och tryck på den stora, gula knappen. Ett blipp hörs och varans namn och pris syns på skärmen. Nu kan du lägga varan i kassen. Scanna alltid varje vara för sig. När man handlat klart checkar man ut och betalar med kort.

Källa: Ica.se