På ICA Söder säljs bara butiksstyckat svenskt kött

Per Persson är en av Sveriges få utbildade styckmästare som arbetar i en livsmedelsaffär. Vi träffar honom på ICA Söder i Gävle för att prata om vad som är fördelen med butiksstyckat kött.

Styckmästare Per Persson tillsammans med Hälsingestintans grundare Britt Mari Stegs och butikschef Emil Malmgren

ICA Söder på Södra Kungsgatan 32 i Gävle är en av stadens mysigaste färskvarubutiker. De har en trogen kundgrupp av de som kräver det lilla extra av sina matvaror. Per Persson har arbetat i 30 år som styckmästare på ICA Söder.

Vad skiljer ut din roll från andra som arbetar med färskt kött i matbutiker?
– Först och främst är jag utbildad styckmästare. Min utbildning gick jag hos Hantverkarföreningen i Västerås och även genom ICA. Så som ett bevis på min utbildning har jag även ett gesällbrev. Idag är det många som kallar sig styckmästare utan att ha ett gesällbrev och en riktig utbildning tyvärr. I min roll på ICA Söder så styckar jag kött i butiken och är även ansvarig för inköp förklarar Per.

För mig ligger det en yrkesstolthet i att bara arbeta med riktigt bra kött.

Yrkesstolthet att arbeta med högkvalitativt kött
Hur skiljer ni på ICA Söder ut er vad gäller det kött som ni köper in?
– För mig ligger det en yrkesstolthet i att bara arbeta med riktigt bra kött. Vi köper in Scans sortiment av omsorgsfulla utvalt kött av bättre kvalitet och premiumkött från Gudruns som arbetat med kött ända sedan 1925. Vårt butiksstyckade kött av bättre kvalitet gör att vi skiljer ut oss bland stadens livsmedelshandlare. För oss är det självklart att vi bara säljer butiksstyckat svenskt nöt- och fläskkött.

Vad är fördelarna med butiksstyckat kött?
 – Eftersom jag styckar allt själv så får vi en helt annan kontroll på produkterna vi säljer. Den kunskap som en styckmästare besitter har tyvärr gått förlorad på många håll idag. Här vet vi precis allt om det kött som vi erbjuder våra kunder. Det handlar också om hur man lägger kött i paket. Paket 1 ska se likadant ut som paket 30 och så är det hos oss berättar Per.

Vill du prova något nytt ikväll? Hitta inspiration bland våra recept!

Västerbottensbiffar på finaste köttfärs
Finns det några specialiteter som ni kan erbjuda?
– Ja, till exempel gör jag Västerbottensbiffar på Hälsingestintans finaste köttfärs med olika kryddblandningar. Det blir en mer exklusiv hamburgare med god köttsmak. Många andra butiker har mer att välja på inför helgerna, medan vi har fullt köttsortiment i kylen från måndag till söndag.

Butiken byggs om för att bli mer miljövänlig
Finns det några trender inom köttkonsumtionen?
– I Sverige totalt ser vi att köttkonsumtionen minskar. Då vi är specialiserade på finare kött så har vi inte märkt av det här på ICA Söder. Jag tror att fler och fler kommer upptäcka fördelarna med kött av högre kvalitet. Det blir ju inte heller samma spill när vi styckar i butik, miljöaspekten blir ju viktigare och viktigare. Därför kommer vi även att bygga om butiken och sätta in nya kylar som är mer energisnåla, avslutar Per Persson, styckmästare på ICA Söder.

Här kan du ta del av veckans erbjudanden